Každá kapka vody něco stojí: Jak docílit doma a na zahradě úspor?

Každá kapka vody něco stojí: Jak docílit doma a na zahradě úspor?
Přestože je voda vzácná, mnozí z nás až do nedávné doby radikálního zdražování příliš nepřemýšleli o jejích úsporách. Přinášíme proto několik tipů, jak se dá voda v domácnosti ušetřit.

Hledejte netěsnosti

Změna některých návyků vám pomůže dosáhnout úspor. Především si projděte rozvody vody v bytě a domě. Každá i drobná netěsnost vás může ročně stát klidně stovky nebo tisíce korun. Nejde jenom o kapající kohoutek, takovou závadu vidíte okamžitě a týdně vás může připravit až o 60 litrů vody. Některé ale mohou být skryté. Menší netěsnosti nádrže na toaletě si nemusíte všimnout hned. Často ji způsobuje vadná klapka, která má regulovat hladinu vody. Když ji vyměníte, bude všechno v pořádku.

 

Perte jenom s plnou pračkou, myjte nádobí s plnou myčkou

Myčku nádobí a pračku zapínejte jenom tehdy, když jsou plné. Při každém mytí nádobí uspoříte 18‒50 litrů vody, při praní 50‒170 litrů. Vyhněte se při praní dlouhým programům a extra máchání, to může přinést i desítky spotřebovaných litrů vody navíc a úplně zbytečně. Spousta lidí si myslí, že myčka je mrháním vodou a ručním mytím nádobí se dá ušetřit, přitom opak je pravdou. Například použití myčky v porovnání s ručním mytím může přinést až 20 % úsporu vody. Jestli si myčku nechcete pořídit z různých důvodů, třeba kvůli tomu, že pro jedno či dvoučlennou domácnost se vzhledem k množství nádobí nevyplatí, případně nemáte v kuchyni místo nebo jsou pro vás náklady na ni příliš vysoké, změňte systém mytí nádobí. Namočte nádobí do dřezu s mycím prostředkem a nikdy ho nemyjte pod tekoucí vodou.

 

Pořiďte úspornou toaletní nádrž

Vyplatí se přejít na úsporné spotřebiče. Plná pračka s horním plněním spotřebuje až 190 litrů vody na jednu náplň. Pračky s předním plněním jsou úspornější, dostanete se zhruba na poloviční množství vody. Stará toaletní nádrž vypustí na jedno spláchnutí do mísy i cca 13 litrů vody, moderní úsporná s dvojitým splachování zhruba 4 nebo 6 litrů. Jestliže nádrž nechcete měnit, můžete do ní přidat příslušenství, které bude vodu vytlačovat (například plastová láhev plná vody) a tím pádem se jí ven dostane méně. Na vodovodních kohoutcích pomohou šetřit perlátory, na sprše úsporné sprchové hlavice.

 

Sprchujte se krátce, při čištění zubů vypněte kohoutek

Sprchujte se kratší dobu. Když se budete sprchovat maximálně 5 minut, spotřeba se bude pohybovat mezi 40‒95 litrů na osobu. Každá minuta ve sprše navíc znamená spotřebu vyšší o cca 17 litrů.  Když se mydlíte, sprchu vypněte. Je jednoznačně úspornější se sprchovat než koupat, protože jedna koupel znamená okolo 115 litrů vody tekoucí do odpadu. Když si čistíte zuby, nechte kohoutek zavřený, ušetříte tak během jedné minuty zhruba 6 litrů vody.

 

Shromažďujte vodu při čekání na teplou

Efekt přinese i zkvalitnění izolace potrubí vedoucího teplou vodu. Ohřívač vody díky tomu bude pracovat efektivněji. Zkrátí se doba čekání, než teplá voda dorazí až k puštěnému kohoutku. Mimochodem dalším šikovným úsporným krokem je, si tuto chladnou vodu po dobu čekání shromáždit a později ji využít třeba na mytí podlahy, zalévání květin atd. Když čekáte ve sprše na teplou vodu, vyplýtváte tak asi 10 % celkové spotřeby vody ze sprchování. Chcete se pro osvěžení napít studené vody a čekáte, protože z kohoutku pořád teče vlažná? Máme jednoduchý recept. Pořiďte si džbán s vodním filtrem. Naplňte ho vodou a uložte do ledničky. Čerstvou vodu máte hned k dispozici, navíc filtrovanou a chladnou a opět nebudete zbytečně plýtvat.

 

Pořiďte si sudy na dešťovku, zalévejte úsporně

Ušetřit vodu lze i na zahradě. Příjezdovou cestu k domu nemusíte mýt zahradní hadicí, stačí ji zamést. K řadě rostlin můžete přidat mulč. Nevyschnou, půda bude lépe zadržovat vodu a nespotřebujete jí tolik na zálivku. Pořiďte si sudy na dešťovou vodu. Využijete-li sudovou vodu k zalévání, ušetříte ročně klidně 5000 litrů životodárné tekutiny. Pátrejte po druzích rostlin, které jsou odolnější vůči suchu a vysaďte je na zahradu. Trávník a rostliny zalévejte ráno nebo naopak večer, kdy je chladněji, tak snadno nevyschne. Ruční zalévání rozumným množstvím vody přímo ke kořenům rostlin může proti automatickým zavlažovačům přinést až 33 % úspory vody. Zkrátka buďte rozumní a vaše peněženka nebude při vyúčtování nákladů na vodu tolik trpět.

 

Zdroje:

Homewater, Friendsoftheearth, UNICEF

Zdroje foto: pixabay.com 

 



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 14.02.2024
Reklama
Reklama