Akustická izolace může být účinnější než cihlová zeď

Akustická izolace může být účinnější než cihlová zeď
Ruší vás hluk zvenčí, nebo třeba v panelovém domě příliš hlasití sousedé? Potom byste se měli soustředit na provedení kvalitní akustické izolace. Jak na to?

Hluk potřebuje fyzickou překážku

Podstatným prvek nejenom v novostavbě se stává efektivní akustická izolace. Tam může být prvotní příčinou hluku použití nekvalitních stavebních materiálů. V takových případech už se to nedá spravit, museli byste dům zbourat a začít stavět znovu s kvalitnějšími materiály. Nezbývá proto než problém řešit zpětně a provést hlukovou izolaci. Zvuk je vlnění a ztlumíte ho tehdy, když mu postavíte do cesty nějakou fyzickou překážku. Nebezpečnému a zdraví škodlivému hluku je dnes vystaveno podle Světové zdravotnické organizace vystaveno až 40 % lidí.

Látky s vysokou hustotou

Současné dostupné izolační materiály dokážou velmi účinně ztlumit zvuky pohybující se na nízkých frekvencích. Jedná se o kroky, dupot, bouchání. Pro tlumení zvuků se využívají látky s vysokou hustotou. Ovšem aby se ztlumily zvuky pocházející od sousedů o patro výš, bylo by potřeba zajistit izolaci podlahy u něj v bytě. Naopak, pokud jde o to odfiltrovat správně zvuky, které pronikají od vás do horního patra, je nutné odhlučnit váš strop.

Minimální tloušťka, maximální efekt

Dnes už jsou k dispozici materiály o minimální tloušťce, ale s maximálním stupněm izolace. Ty je vhodné využít, protože na rozdíl od starších silnějších materiálů vám šetří prostor. Samozřejmě se používá pestrá škála materiálů, která zajistí odhlučnění stěn, ale také stropu a podlahy. Pro každý účel se volí jiný materiál. Liší se také podle toho, zda jde o neprůzvučnou izolaci, která tlumí hluk vzniklý chůzí nebo pohltivou zvukovou izolaci. Ta slouží ke snížení ozvěny. Je proto důležité nejdříve zjistit, jaký charakter má hluk, který vás především trápí a z toho vycházet při plánování koncepce odhlučnění. Schopnost materiálu blokovat hluk vyjadřuje přenosová ztráta, tzv. TL, nebo index vzduchové neprůzvučnosti. Jde o údaj v decibelech. 

Kročejová a pohltivá izolace

Obvykle tvoří nejčastější hlukové znečištění lidské hlasy, zvuky z TV, hlasové projevy domácích mazlíčků, především psů. K odhlučnění podlahy slouží kročejová izolace. Jak už vyplývá z názvu, tlumí kroky a dupání. Dále pomáhá tišit zvuky vzniklé padáním předmětů na zem nebo posouvání nábytku. Umisťuje se pod koberec, parkety nebo lino. Pohltivá izolace tlumí hluk v prostoru, hlavně ozvěny, a to pomocí buď neupravených materiálů nebo také formou designových produktů.

Sádrokartonový sendvič

Často jde o sádrokartonové desky s minerální vlnou, které se vyznačují sendvičovou konstrukcí. Právě ta umožňuje tlumit různé druhy zvuku. Část zvuků pohlcuje samotný sádrokarton, zbytek obstará minerální vlna. Výhodou je, že tyto desky zvládne upevnit na stěnu i šikovný kutil, nepotřebujete k tomu zpravidla odbornou firmu. Nejde o příliš náročnou práci, a přitom materiál zvukově izoluje lépe než třeba duté tvárnice široké i 20 cm. Dále se na zdi a stěny užívá akustická pěna. Desky pomáhají celkovému odhlučnění a tlumí přenos zvuku, pěna zlepšuje akustické vlastnosti prostoru. Větším oříškem než samotná instalace izolace, je výběr nejvhodnějšího materiálu. To může být složitější a budete potřebovat radu odborníka.

Zdroje: Rockwool, Soundproofing Store, Ikoustic

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 25.02.2024
Reklama
Reklama