Jak zateplit domovní fasádu?

Jak zateplit domovní fasádu?
Jak zateplit domovní fasádu? Bydlíte-li ve starších domech, bojujete s úniky tepla.Jednou z možností, jak s nimi zatočit, je dodatečné zateplení. Podstatné je, aby tento splnil účel nebyl finančně příliš nákladný.

S vlhkostí musíte zatočit

Můžete si zateplení nechat udělat kompletně na klíč, nebo zadat projekt a pak buď hledat vhodnou firmu, nebo se pustit do práce sami. Ovšem pokud byste se do prací chtěli pustit svépomocí, je to už dost náročné a vyžaduje to vhled do problematiky. Prvním krokem, který při zateplování musíte udělat, je odvlhčení zdi a provedení hydroizolace. Protože zateplovat můžete pouze naprosto suchou stavbu. Na starší domy je nutné vybrat izolaci propouštějící vodní páru. Difúzní odpor materiálu určuje právě tuto vlastnost. Pokud byste vybrali materiál s nedostatečnou propustností, zaděláte si na potíže. Proč? Pára bude kondenzovat a pod vrstvou zateplovacích desek by mohla růst plíseň. S ohledem na tento fakt je často lepší sáhnout po izolačních deskách z minerální vlny, rozdrcené celulózy či dřevovlákna, které v tomto ohledu lépe splňují požadavky než používaný polystyren.

Co je to provětrávaná fasáda?

Existuje ovšem řada fasád, které nikdy nebudou úplně suché. Naopak je jistá míra vlhkosti dobrá, protože v opačném případě by mohlo dojít k praskání zdi. Pak ale v žádném případě nesmíte volit kontaktní izolaci. Naopak je třeba použít řešení tzv. provětrávané fasády. U ni se mezi držákem na obklad a vrstvou izolace nachází určitá vzduchová mezera. Pochopitelně je to spojeno s vyššími náklady.

Součinitel prostupu tepla

Jak vybrat vhodný materiál pro zateplení? Nešetřete na tloušťce izolačního materiálu, to radí odborníci. Ovšem tloušťku nevybírejte sami, nechte si ji spočítat odborníkem. Klíčovou roli zde hraje tepelná vodivost, směrodatný je její součinitel. Nižší hodnota přináší lepší vlastnosti z pohledu tepelné izolaci. Jak tepelná vodivost, tak i tloušťka určuje schopnost zadržovat teplo – tepelný odpor, ze kterého se dá vypočítat součinitel prostupu tepla.

Na starý dům potřebujete silnější desky

Když má materiál lepší tepelně izolační vlastnosti, nebudete potřebovat příliš silnou vrstvu. Použijete-li polystyren, potom jeho tloušťka příliš výrazně neovlivňují cenu. U jiných druhů izolací to ale neplatí. Tam bývají tenčí desky s lepšími vlastnostmi jednoznačně dražší. Cena se může zvýšit až dvojnásobně. Nejtenčí izolace mívají 80–100 mm. Ovšem vlastníte-li starší dům, který může mít tloušťku zdí i 300 či 450 mm, pak byste měli sáhnout po tloušťce 160 mm, abyste docílili potřebného efektu. Podcenit tloušťku materiálu je rozhodně velká chyba, i když se to často děje. Ale 80 mm v takovém případě nestačí a práce přijde vniveč. 

Co vám správně provedené zateplení přinese za užitek?

  • Zabráníte tepelným ztrátám domu díky tomu, že nebude docházet ke vzniku tepelných mostů
  • Klesnou vám náklady na topení
  • Dům se v létě nebude přehřívat
  • Ochráníte zdi domu proti nízkým teplotám v zimě
  • Prodloužíte celkovou životnost zdí
  • Zdi se stanou teplejšími

Zdroje: Energy, Energy Saving Trust, Your Home, One Home

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 04.03.2024
Reklama
Reklama