Pálená nebo betonová střešní taška: Co je lepší?

Pálená nebo betonová střešní taška: Co je lepší?
Pálená nebo betonová střešní taška: Co je lepší? Pokud stavíte nebo rekonstruujete, možná stojíte před jasným rozhodnutím, jakou střechu vybrat. Záleží na mnoha faktorech, o kterých budeme hovořit. 

Podobná životnost i záruka

Ať už stavíte nebo celkově rekonstruujete dům, je velmi podstatnou otázkou, jakou střešní krytinu si vybrat. Chcete-li tašky a nepřipouštíte jiné varianty, potom problém stojí na tom, jestli si vyberete klasické pálené nebo betonové. Co při výběru hraje roli, tedy na co byste se měli soustředit? Především jde o životnost. Pokud porovnáváme dvě zmiňované varianty, pak jsme zhruba na stejných číslech, a to období cca 70-100 let. To platí za optimálních podmínek, v reálu to může být jiné. Na mrazuvzdornost a pevnost se většinou vztahuje třicetiletá záruka. Ovšem pokud provedete na taškách nějaké změny v povrchové úpravě, už záruka platit nebude.

Ochrana hraje roli

Zatímco první dva důležité parametry bývají u obou shodné nebo podobné, ty další se liší. Materiál je jiný, pokud jde o složení. Vykazuje jinou poréznost. Liší se jejich podoba. Pálené tašky tvoří dokonale do sebe zapadající skládačku, protože disponují dvěma vodními zámky, a to ve svislém i vodorovném směru. Zajistí tak dobrou ochranu proti vodě, a to i v případě, že jde o prudké průtrže mračen. Také chrání proti prachu a sněhu. Zároveň je pokládka pálených tašek kvůli dvěma zámkům složitější. Betonová taška má jenom jeden zámek, a to svislý. Ochrana je tím pádem nižší, ale zároveň je pokládání takové střechy jednodušší. Snadno se dají tašky vyměnit.

Ve hře je i vyšší cena

Hovoříme-li o životnosti barvy, tak zatímco u pálených tašek vydrží, u těch betonových dochází k blednutí. Proč? Barva je na betonovou tašku většinou dodatečně nastříkána, nejde o barvivo přítomné ve hmotě. Proto lety dochází k částečnému smývání. Měli byste také uvažovat o hmotnosti tašek. Zde je opět velká podobnost. Pohybuje se to v intervalu 40-50 kg/m2. Musíte brát v úvahu sklon střechy. Jestliže má méně než 17 °C, tašky by na mi vůbec přijít neměly, ani betonové, ani pálené. Když je sklon vyšší než tato hodnota, můžete pokládat betonové, ale pálené si můžete dovolit až od 22 °. Při úvahách o nové střeše určitě budete počítat. Na co se připravit? Ve hře je výroba tašek. U těch pálenějších jde o náročnější postup, takže výsledná cena za kompletní materiál na střechu může být o třetinu vyšší než u tašek z betonu.

Cena a pokládka versus ochrana a životnost

Při svém rozhodování jde o to, co pro vás hraje prioritu, Je-li to cena a snadnost pokládky a výměny, pak vyberete betonovou. Máte-li na mysli dokonalou ochranu, pak může zvítězit pálená. U ní se dá počítat s ještě vyšší než zmiňovanou životností, ale to v případě, že je opatřena glazurou.

Zdroje: Cedur, Roofingmegastore, Cedur2, Bravarooftile, Ajax Gregson Tiles

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 05.03.2024
Reklama
Reklama