Jak správně vybrat bojler?

Jak správně vybrat bojler?
Jak správně vybrat bojler? Pokud stojíte před rozhodnutím pořídit nový bojler, určitě uvažujete nejenom o jeho ceně, ale také o nákladech na provoz, které jsou nesmírně důležité.

Odhad je 50 litrů na osobu

Musíte si promyslet, jak velký bojler bude pro vás nejvhodnější. Samozřejmě jde o ekonomiku jeho provozu. Předimenzovaný bojler by znamenal, že budete ohřívat vodu, kterou nakonec nevyužijete. To je zbytečné a jenom by to pro vás znamenalo náklady navíc. První otázkou při rozhodování je, kolik vás je v domácnosti, tedy kolik lidí bude vodu spotřebovávat. Něco jiného je dvoučlenná domácnost a domácnost se třemi malými dětmi. Stručné doporučení zní zhruba 50 litrů na dospělou osobu a den, ale nemusí to platit vždy a všude. Někdo spotřebovává méně, někdo více. To je třeba brát v úvahu.

Umístění hraje roli

Dalším úkolem je, kam bojler umístíte. V tom musíte mít jasno, aby se tam vešel. Je sice hezké, že byste potřebovali velký bojler, ale když pro něj nemáte místo, musíte hledat kompromis. Bojler by měl být vždy co nejblíže místu odběru vody. Pokud je takových míst více, pak tam, kde je odběr největší, zpravidla to bývá koupelna. Jak velký bojler postačí? Čtyřčlenná rodina by měla zvládat provoz domácnosti s cca 120 litrovým bojlerem. Pokud volíte krátkou sprchu, bohatě to postačí.

Prověřte si životnost

Samozřejmě řešíte i provoz bojleru. Náklady na něj ovlivňuje teplota, na kterou ho budete nahřívat. Obecné doporučení zní 65 °C. Nahřívání na vyšší teplotu podporuje vznik podmínek pro usazování vodního kamene, což je nežádoucí jev. Tím významně snížíte životnost zařízení. Dále jde i o odolnost korozi. Nerezové ohřívače vykazují životnost i 20 let, u smaltovaných je to méně, cca 15 let. Než si bojler vyberete, vždy si životnost prověřte.

Správným provozem ušetříte

Při nahřátí na vyšší teploty také stoupá rozdíl mezi teplotou v bojleru a v místnosti kde se nachází. Zvyšujete tak zbytečně tepelné ztráty a prodražujete tím provoz. Spotřeba energie stoupá, a to není potřeba.  Správným provozem bojleru můžete naopak ušetřit. Ve hře je správné umístění, správná velikost, optimální teplota ohřevu. Jestliže všechny tyto faktory sladíte na optimum, může být úspora i třetinová, a to je na rozpočtu už znát. Bojler je důležitý, protože rozvody vody z jednoho konce bytu ohřev velmi prodražují – tepelné ztráty jsou v takovém případě extrémně vysoké.

Využijete odpadní teplo

Můžete si vybírat z různých typů bojlerů. Ty kombinované (např. ohřev elektřinou, plynem, tuhými palivy, solárně). Vstupní investice je sice vysoká, ale můžete zase volit způsob ohřevu, který pro vás bude nejlevnější. Nejste vázání jenom na dodávku elektrického proudu. Pokud byste si vybrali bojlery s čistě elektrickým ohřevem, nebývají drahé a můžete k ohřevu vody využívat levnější noční proud. Další možností jsou akumulační bojlery, u kterých využíváte teplo z nějakého zdroje, které by se jinak ztrácelo – třeba ze solárních panelů, z kotle,

Nezapomínejte na odstraňování vodního kamene

dispozici jsou dva bojlerové typy. První je tlakový ohřívač užívaný jako centrální s vyšší kapacitou (50 litrů a více). Beztlakový pak má kapacitu 15 litrů a obvykle se umisťuje do kuchyně nad dřez. Jaký typ bojleru by měl být? Především jde o to, aby byl vyjímatelný. Servis se tím výrazně usnadňuje. Tím se odstraní usazeniny vodního kamene. Měl by mít kvalitní izolaci, aby teplou vodu udržel co nejdéle. Nezapomínejte se také o ohřívače vody starat. Důležité je odstraňování vodního kamene. Pravidelně, nejpozději do 5 let je nutné vyměnit hořčíkovou tyč, která chrání proti korozi.

Zdroje: Viessmann, Heatable, Worcester Bosch, Uswitch, JHLincoln

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.03.2024
Reklama
Reklama