Dřevěná versus hliníková pergola: Která je lepší?

Dřevěná versus hliníková pergola: Která je lepší?
Dřevěná versus hliníková pergola: Která je lepší? Plánujete vybudovat si u domu pergolu? Pokud jde o materiál, máte dvě možnosti, lehký kov hliník nebo dřevo. Jaké mají přednosti a naopak nedostatky?

Hliník nekoroduje

Velkým plusem hliníkové pergoly v je skutečnost, že nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Ušetříte tím spoustu energie a času. Hliník vykazuje velmi dlouhou, prakticky neomezenou životnost a navíc nekoroduje. Jeho další velkou předností je příjemný vzhled. Kovový povrch se dá velmi snadno sladit s jakýmikoliv architektonickými prvky, Nenaruší žádné exteriéry.

Odolná povětrnostním podmínkám

Eloxovaný hliník se může dodávat v bílé i šedé barvě. Hliníkovou pergolu můžete pořídit ve formě stavebnice, kterou zvládnout bez potíží podle návodu postavit dvě šikovné osoby, tedy vy s nějakým pomocníkem. Není proto problém jednoduše ukotvit do fasády domu hliníkovou pergolu, která vytvoří prostor například pro letní posezení. Zároveň je vysoce odolná povětrnostním podmínkám, což je velké pozitivum v porovnání s dřevěnou pergolou.

Dřevo vyžaduje nákladnou údržbu

Hrají-li ve vašem rozhodování, jakou pergolu si u domu postavit, především investiční náklady, bude se vám dřevěná pergola jevit pravděpodobně jako nevýhodná varianta. Záleží ale samozřejmě na kvalitě dřeva, jaké dřevo vyberete, to se také zásadním způsobem promítá do ceny. Nejlevnější samozřejmě neznamená nejlepší, ale tato rovnice platí vždy. U dřevěné pergoly z trámků se středovým jádrem budete po čase bojovat se sesycháním, praskáním, nebo dokonce stáčením v ose trámku. To je problém, který u hliníku nenastane.

Kvalitnější materiál dodá záruky

Zahradní pergola určená jenom pro posezení nepřinese při svém sesychání tolik problémů jako pergola, která by vytvořil třeba garáž pro auto, a proto musí splňovat požadavky na funkčnost. Použijete-li kvalitnější dřevěný materiál, například Euro hranoly, KVH hranoly, už budou náklady vyšší. Na druhou stranu máte větší záruky, že funkčnost bude zachována po celou dobu životnosti. Nezapomeňte ani na to, že musíte do ceny zahrnout i údržbu dřevěné pergoly včetně nátěru.

Udělejte si porovnání

Jakou pergolu si tedy vybrat? Záleží na tom, jakou bude plnit funkci, tedy jak bylo zmiňováno, jestli půjde o venkovní posezení, nebo třeba zakrývat parkovací stání vašeho vozu či jiný účel. Pochopitelně je ve hře životnost, kterou má hliník delší. Dále náklady na údržbu, ty hrají opět ve prospěch hliníku. Na druhou stranu, dřevo nabízí příjemný teplý povrch. Jde tedy i o vaše preference v tomto ohledu. Univerzální odpověď, která pergola je lepší tedy neexistuje. Musíte si porovnat pro a proti ve vašem případě a sami uvidíte, co vám vyplyne.  

Zdroje: Aldmn, Caro Shades, Structure Works,

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.03.2024
Reklama
Reklama