Velikonoce: K čemu se hodí plato od vajec

Velikonoce: K čemu se hodí plato od vajec
Velikonoce: K čemu se hodí plato od vajec. Chcete někomu darovat drobnost a nemáte po ruce vhodnou krabici ani balicí papír? Jako originální náhrada poslouží krabička na šest nebo deset vajec.

Další využití

Krabička či plato od vajec má spoustu možností využití. Můžete ji pomalovat barvami a převázat barevnou stuhou. Ženy si z krabičky stejným způsobem vyrobí nepostradatelnou šperkovnici a skoncují s chaosem propletených řetízků, náušnic a prstýnků. Muži také nepřijdou zkrátka. Karton se jim bude hodit pro ukládání malých šroubků nebo matiček v dílně. Malujete obrazy? Kalíšky využijete jako kelímky na barvy. Topíte v kamnech na dřevo? Sežeňte si zbytky svíček a trochu suchých pilin. Do poloviny každého kalíšku nasypte piliny a zalijte je voskem z roztavených zbytků svíček. Máte zásoby podpalovačů na celou zimu. Stačí vždy zapálit okraj a vložit do kamen.  Na Velikonoce můžete vytvořit z krabiček originální dekorace.

Vylepšená varianta izoluje proti hluku

Patříte mezi aktivní muzikanty a nechcete rušit sousedy svými hudebními improvizacemi? Nalepte na stěny kartony od vajec. Na otázku, zda kartony opravdu tlumí zvuk, si posvítila studie uveřejněná na The reesearcgate.  V jejím úvodu se píše: „Kartony na vejce se s oblibou používaly jako tlumiče zvuku, protože jsou levné, dostupné a snadno se instalují. Odborníci na akustiku však prokázali, že kartony na vejce jsou špatné tlumiče zvuku.“ Vědci proto ve studii navrhli vylepšený karton na vejce s použitím dalších recyklovaných materiálů (drcená rýžová sláma, papír, textilní odpad, 2 cm dlouhá řezaná rýžová brčka), aby se zlepšil koeficient zvukové absorpce kartonů.

Levná hračka pro děti

Chcete zabavit svoje nudící se potomky? Pomůže britský web Gootoo, který poskytuje ověřené rady týkající se rodičovství, přináší tip. Novinářka Jennifer Shepherd, uvádí: „Postavte před ně krabici od vajíček a nechte je strávit hodinu nebo dvě tím, že se budou bavit řezáním, malováním a lepením.“ Z víka krabičky pro šest vajec mohou vyrobit například mísu na ovoce, nebo autobus (jako kola poslouží víka z lahví od mléka), z celé krabičky stolní hru, pirátskou truhlu nebo loutku. Ke kreativní zábavě s dětmi nepotřebujete žádné drahé pomůcky.

Zdroje: The researchgate, Goodtoo

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.03.2024
Reklama
Reklama