Nevyhazujte kartony od vajec. Dejte je do druhého kola

Nevyhazujte kartony od vajec. Dejte je do druhého kola
Nevyhazujte kartony od vajec. Dejte je do druhého kola. Možnosti, jak využít plata od vajec, jsou široké. Stačí se trochu zasnít a plata od vajec se ve vaší fantazii promění v pestrou škálu bytových doplňků.

Vyrobte si velikonoční věnec

Z krabiček mohou vzniknout užitečné doplňky i takové, které poslouží jenom pro okrasu. Na prvním místě určitě budou nejenom velikonoční dekorace z plata od vajec. Tvarované kalíšky přímo vybízejí k tomu vyrobit kytičky z plata od vajec. Z praktického pohledu jsou dobrá plata od vajec do kompostu nebo pro ukládání rozmanitých drobností v domácnosti. Jak můžete kouzlit s kartony od vajec? Vejce patří k hlavním symbolům svátků jara, ale nejde jenom jejich barvení. Nejspíš vás proto vás jako první napadnou velikonoční dekorace z plata od vajec. Návod na to, jak si z kartonů na vejce vyrobit pestrobarevný velikonoční věnec najdete na webu amerických bloggerů Carrie a Richarda Potluckových, nadšenců do výroby domácích dekorací. Věnečkem ale velikonoční tvoření nekončí. Co vyrobit z plat od vajec? Třeba žlutě zářící narcisy nebo pestrobarevné stojánky na vykoledovaná vajíčka.

Originální designové prvky

Kromě svátků jara si pestrou výzdobu bytu žádají také Vánoce. Nechcete utrácet za vánoční světelné řetězy? Vyrobte si je sami doma. Malé žárovky umístěte do barevně omalovaných kytiček z kartonových kalíšků a spojte do dlouhého řetězu. Tušili jste, že se z kartonů můžete vytvořit třeba originální designové svítidlo, stůl nebo z krabiček vánoční stromeček? Vyžaduje to trochu práce, ale výsledek stojí za to. Samotné neupravené kartony se skvěle hodí pro ukládání křehkých vánočních ozdob, třeba foukaných kouliček.

Startovací zahrádka, mulč i kompost

Jamky v platech tvoří perfektní malé květináčky. Předpěstujte si v nich sazeničky. Nasypte do nich trochu hlíny, do každé vložte jedno semínko a položte plato na štěrkový podklad. Do něj odteče nadbytečná zálivka. Jakmile semínka vyklíčí a vykoukne rostlinka, můžete karton rozstříhat a semenáčky zasadit i s kalíškem – ten se v půdě rozloží. Další zahradnické použití je už zmiňované kompostování, protože jde o biologicky odbouratelný materiál. Nezapomeňte také na ptáčky a zhotovte jim originální krmítko na zimní období. Odřízněte víko krabičky a provlékněte ve všech čtyřech rozích dolní části provázek a udělejte uzlík. Pověste na strom a naplňte krmením pro ptáky.

Zdroje: The Our Potluck Family, Architecturen Design, Tree Hugger

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.03.2024
Reklama
Reklama