Pozvěte návštěvu na velikonoční jehněčí pečeni

Pozvěte návštěvu na velikonoční jehněčí pečeni
Pozvěte návštěvu na velikonoční jehněčí pečeni. Na co pozvat o Velikonocích do domu své hosty? Můžete vyzkoušet různé recepty z jehněčího masa. Jehně připomíná Kristovu oběť.

Jak zvýraznit chuť masa?

Velikonoce nesymbolizují jenom barevná vejce, nýbrž i chutné jídlo. Zkuste si připravit skvělé jehněčí na česneku. Pokud už čile velikonočně zdobíte dům i stůl a čekáte návštěvy, určitě byste jim měli naservírovat něco lahodného. Chuť pečeného jehněčího masa zvýrazníte bylinkami a česnekem, nebo můžete zkusit plátky ančoviček, plátky chilli papriček. Potom bude ale chuť o poznání ostřejší.

Suroviny, které budete potřebovat

  • 1 jehněčí kýta, asi 2 kg
  • 2 paličky česneku
  • 15 snítek rozmarýnu
  • 15 snítek tymiánu
  • 1,7 kg středně velkých brambor neloupaných
  • 14 bobkových listů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z jednoho citronu 

Maso naložte den předem

Malým ostrým nožem udělejte alespoň 30 malých, ale hlubších řezů po celé jehněčí kýtě. Stroužky česneku rozpulte. Polovinu si nechte na později. Pomocí prstů zatlačte půlky česnekových stroužků do každé štěrbiny vytvořené řezem v mase. Poté stáhněte malé snítky rozmarýnu a tymiánu, přičemž stonky ponechte a zasuňte je také do štěrbin. Můžete takto maso okořenit už den před jeho pečením, poté přikrýt a vložit uležet do ledničky. Stačí ho vyjmout lednice hodinu před pečením.

Přichystejte si brambory

Zahřejte troubu na 200 °C. Brambory důkladně omyjte a nechte ve slupce. Každou bramboru nakrájejte na plátky o šířce v intervalech 3 mm, ale nedokrojte úplně do konce, aby se brambora nerozpadla. Do prostřední štěrbiny každé brambory vložte bobkový list. Brambory vyklopte do velkého pekáče, do kterého přidáte zbytek stroužků česneku a zbytek rozmarýnu a tymiánu. Pokapejte polovinou oleje a okořeňte, poté promíchejte, aby se brambory obalily, a otočte je tak, aby byly všechny položené rozkrájenou stranou nahoru. Jehněčí maso vložte doprostřed pekáče, brambory vytlačte ven, poté jehněčí maso potřete zbytkem oleje a citronovou šťávou a bohatě okořeňte.

Maso bude dobře propečené

Pečte 1 hodinu a 30 minut, podlévejte brambory a občas protřepejte formu, dokud není jehněčí maso tmavě hnědé a brambory křupavé a zlaté. Jehněčí bude uprostřed růžové, ale dostatečně upečené. Chcete-li více propečené, nechte je v troubě o 15 minut déle. Vyjměte jehněčí maso z formy a nechte 15 minut odpočívat, v případě potřeby vložte brambory zpět do trouby.

Zdroje: Good Food. Allrecipes, The Pioneer Woman

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.03.2024
Reklama
Reklama