Správné podmínky pro pěstování orchidejí

Správné podmínky pro pěstování orchidejí
Správné podmínky pro pěstování orchidejí. Krása a rozmanitost květů orchidejí je ve světě rostlin bezkonkurenční. Jak jim vytvořit optimální prostředí pro pěstování u vás doma?

Spousta různých druhů 

Dobrým společníkem bývají pokojové rostliny. Exotické krásky orchideje tvoří největší rodinu kvetoucích rostlin na Zemi s více než 30 000 různými druhy a nejméně 200 000 hybridy. Orchideje lze nalézt v rovníkových tropech, v arktické tundře i v dalších oblastech. Důvod této rozmanitosti spočívá v úžasné schopnosti orchidejí přizpůsobit se danému prostředí. S tolika různými odrůdami orchidejí, kterým se daří v tolika různých podmínkách pěstování, je poměrně snadné najít orchidej, která se dobře hodí do podmínek, které jim můžete poskytnout, ať už se jedná o parapet na kuchyňském okně nebo skleník.

Otázka zálivky

Zelení společníci potřebují dostatek péče nejenom na jaře. S 30 000 různými druhy orchidejí není možné poskytnout obecné pokyny a univerzální návod pro péči a pěstování. To, jak orchidej vypadá, vám ale může poskytnout vodítko k jejím potřebám, pokud jde o světlo, vodu a pěstební médium. Pokud má orchidej pseudocibulky, měli byste ji zalévat střídmě a pěstovat ji na hrubých kusech kůry nebo lávového kamene. Pokud orchidej nemá žádné pseudocibulky, může vyžadovat častější zalévání, nebo by měla být pěstována v pěstebním médiu, které více zadržuje vlhkost, například rašelina.

Světlo

Rostliny fungují i jako čističky vzduchu. Obecně platí, že orchideje potřebují hodně světla. Pro dosažení nejlepších výsledků by měly mít 12 až 14 hodin světla každý den po celý rok. V tropickém prostředí se délka a intenzita přirozeného světla nemění tolik jako v mírném podnebí. Z tohoto důvodu možná budete muset orchideje přemisťovat a doplňovat jim podmínky umělým světlem, aby byly v zimních měsících spokojené. Okna orientovaná na jih a východ jsou obvykle nejlepším místem pro orchideje. Západní okna mohou být příliš horká a severní zase postrádají dostatek světla. Pokud nemáte pro své orchideje dobré umístění u okna, budete potřebovat umělé osvětlení. Některé orchideje s velmi vysokými požadavky na světlo, jako jsou vandas a cymbidium, mohou potřebovat vysoce intenzivní osvětlení, aby kvetly.

Půda/pěstební médium

V půdě rostou suchozemské orchideje, jako jsou paphiopedilums a některá cymbidia. Většina tropických orchidejí jsou však epifyty, což znamená, že rostou spíše ve vzduchu než v půdě. Jejich dužnaté kořeny jsou pokryty vrstvou bílých žilek zvaných velamen, která působí jako houba absorbující vodu. Povlak také chrání kořeny před ztrátou tepla a vlhkosti. Médium pro pěstování orchidejí musí zajistit dobrou cirkulaci vzduchu a umožnit velmi rychlý odtok vody. Musí také dát kořenům bezpečné uchycení. V závislosti na druhu orchideje mohou růst v rašelině, jedlové kůře, sušených kořenech kapradin a rašeliníku, minerální vlně, perlitu, korkových nugetách, kamenech, kokosovém vlákně, lávovém kameni nebo ve směsi, která kombinuje několik těchto materiálů. Některé epifytické orchideje mohou být také připojeny na desky stromové kapradiny nebo korku. Obecně platí, že nugety jedlové kůry jsou nejoblíbenějším pěstebním médiem.

Vlhkost

Většina tropických orchidejí preferuje vlhkost 60 až 80 %. Vzhledem k tomu, že vlhkost vzduchu v zimním období se ve většině domácností blíží 30 %, pěstitelé orchidejí často používají zvlhčovač vzduchu nebo pokládají své orchideje na gumové mřížky zasazené do vodotěsných misek nebo zásobníků naplněných štěrkem naplněných vodou natolik, aby se nedotýkaly kořenů. Některým orchidejím také prospívá mlžení.

Zdroje: ICAR-CCARI, Gardeners, Agritech

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.04.2024
Reklama
Reklama