Jak pečovat o pokojové rostliny na jaře?

Jak pečovat o pokojové rostliny na jaře?
Jak pečovat o pokojové rostliny na jaře? Všechno se zjara probouzí k novému životu a pokojové rostliny nejsou výjimkou. Proto byste svůj péče neměli věnovat jenom zahradě, ale také jim. Jak na to?

Umístěte květináče na světlo

Začněte hnojit pokojové rostliny jednou týdně tekutým hnojivem a pokračujte v tom až do podzimu. S rostoucími teplotami zalévejte pokojové rostliny pravidelněji, před zaléváním půdu zkontrolujte. Maximalizujte množství světla, které vaše pokojové rostliny dostávají, tím, že se přestěhujete na světlejší místa v bytě. Máte-li v bytě příliš málo světla, vyberte si pro pěstování pokojové rostliny, kterým to tolik nevadí a porostou i na stinnějších místech. Některé pokojové rostliny, jako Sansevierie, jsou obzvláště náchylné k usazování prachu na listech. Nezapomeňte je tedy pravidelně otírat  Snažte se chránit pokojové rostliny před teplotními výkyvy způsobenými průvanem nebo ústředním topením. Zkontrolujte, zda vaše pokojové rostliny neobsahují škůdce, jako jsou mšice, šupinatý hmyz, třásněnky a červci. Pokojové rostliny fungují i jako čističky vzduchu.

Nenáročné rostliny

Sansevieria je jednou z nejlepších rostlin pro čištění vzduchu. Je to vzácná pokojová rostlina, která preferuje jasné, nepřímé světlo. Nepotřebuje moc vody. Zalévejte ji pouze tehdy, když je půda v jejím květináči suchá. Nenechávejte rostlinu sedět ve vodě, protože to může způsobit hnilobu kořenů.Bromélie je rostlina nenáročná na údržbu, vysoce tolerantní ke kolísání teplot a k suchu. Umístěte ji na jasné, přímé světlo. Zalévejte ji, když je půda na dotek suchá, a občas ji oroste, abyste jí vytvořili vlhčí podmínky. Bambusová palma je hodnocená jako jedna z nejlepších pokojových rostlin pro čištění vzduchu v interiéru je velmi nenáročná na údržbu. Nejlépe roste na přímém, jasném světle. I ji zalévejte teprve tehdy, když je povrch půdy suchý.

Sukulent i nádech tropické atmosféry

Aloe Vera je vynikající volbou rostlinou pro jarní a letní měsíce, protože se jí daří na přímém slunci a vyžaduje minimální péči. Aloe Vera, známá svým zklidňujícím gelem, se po staletí používá k léčbě kožních onemocnění a drobných popálenin. Tento sukulent je skvělým doplňkem obývacího pokoje i ložnice. Ibišky vnesou do vašeho domova tropickou atmosféru během teplejších měsíců. Tyto rostliny produkují velké, zářivé květy v různých barvách a péče o ně je poměrně snadná. Ibišky milují přímé sluneční světlo a lze je pěstovat uvnitř i venku. Při správné péči vás odmění spoustou květů.

Některé snesou i horší světelné podmínky

Minimální péči si žádá i fíkovník, měl by však mít také dostatek světla. Naproti tomu Spathyphillum známé elegantními bílými květy se překvapivě spokojí i s omezenějším množstvím světla, takže pro stinnější byty je rozhodně správnou volbou. Epipremnum aureum neboli Ďáblův břečťan rovněž skvěle snáší velmi špatné světelné podmínky. Chlorophytum je tak nenáročné, že se označuje jako rostlina pro naprosté zahradnické začátečníky a je to pravda. Jeho lesklé listy se zelenobílými pruhy potěší i při naprostou minimální péči. Kapradiny ovšem potřebují dostatečnou vlhkost. Rozhodně je z čeho vybírat. Pokojové rostliny vnesou do vašeho domova klid, čistí vzduch a pohled na ně povzbudí vaši psychiku.

Zdroje: Gardeners World, English Garden, House Plant, The Jungle Collective

Zdroje foto:Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama