Které pokojové rostliny vám doma vyčistí vzduch?

Které pokojové rostliny vám doma vyčistí vzduch?
Které pokojové rostliny vám doma vyčistí vzduch?  V našich domovech se nachází spousta chemikálií. Podlahové krytiny, elektronika i další předměty, to vše vypouští do vzduchu těkavé organické sloučeniny znečišťující vzduch. Rostliny si s nimi poradí.

Možná jste to dosud netušili, ale existuje celá plejáda rostlin, které pomáhají vyčistit vzduch od VOC, tedy těkavých organických sloučenin.

Pomůže Tchynin jazyk i Ďáblův břečťan

Chlorophytum elatum dokáže podle studie NASA odstranit až 90 % rakovinotvorných látek jako například formaldehyd nebo benzen, oxid uhelnatý, xylen, formaldehyd a toluen. Uvedené látky emitují například leštidla na nábytek, ředidla, tabákový kouř, ale také aerosoly čisticích prostředků a osvěžovače vzduchu. Jde o jednu z nejlepších pokojových rostlin pro filtraci vzduchu. Má výhody velké plochy listů určené k tomuto účelu. Rostlina Sansevieria laurentii, které se přezdívá Tchynin jazyk, pomáhá odstraňovat oxid uhelnatý, benzen a toluen, pokud je pěstována v interiéru. Epipremnum aureum neboli Ďáblův břečťan srdcovitými listy absorbuje především benzen, formaldehyd či xylen. Neodstraňuje ale amoniak a trichlorethylen. Chcete-li odstranit zápach čpavku produkovaný močí domácích mazlíčků, sáhněte raději po Chlorophytu. Dracaena je oblíbená pro svoji schopnost poradit si s benzenem a formaldehydem v ovzduší a podle zmiňované studie NASA v tomto ohledu patří k jedněm z nejúčinnějších rostlin.

Schopnosti Fíkusu i Sedmikrásky

Chamaedorea seifitzii čili Bambusová palma pomáhá odbourat formaldehyd, který se běžně vyskytuje v mnoha čisticích prostředcích pro domácnost, jako jsou bělidla, detergenty, aviváže či čisticí prostředky na toalety. Poradí si s benzenem, toluenem a xylenem, bezradná je ovšem pokud jde o amoniak. Na benzen je expertem Spatihiphyllum, ale osvědčuje se i u amoniaku, formaldehydu a xylenu. Ficus benjamina neboli fíkovník zatočí s formaldehydem, toluenem a xylenem, ovšem na amoniaku, benzenu a trichlorethylenu pohoří. Musa oriana čili Banánovník je v čištění vzduchu velmi aktivní, protože disponuje velkými listy. Jeho doménou je hlavně formaldehyd, který se uvolňuje z mnoha stavebních materiálů. Aglaonema modestum nebo také Stálezelený čínský strom je příjemný pro odstranění benzenu a formaldehydu, totéž zvládne také sukulent Aloe vera. V případě Gerbery jamesonii, tedy Sedmikrásky Barberton se k této dvojici přidává trichlorethylen.

I pár kousků udělá radost

Výše popsané řádky zní velmi slibně. Nabízí se ale otázka, jak silně jsou schopnosti těchto rostlin, pokud jde o filtraci vzduchu. Studie jasně říkají, že když máte pouze pár rostlin, odfiltrují jenom poměrně malé množství toxických látek. Pokud chcete docílit významnějšího efektu, potom byste v bytě museli mít až téměř kolem stovky rostlin, což už se rovná menšímu pralesu. Platí totiž, že čím více rostlin, tím lepší čištění. Nicméně bychom měli dodat, že zeleň ve vnitřních prostorách působí příjemně i na psychiku, takže i pár kousků pokojových rostlin může udělat radost a nejde jenom o čištění vzduchu.

 

Zdroje: Alex Wolrey - Gardenine, Amanda Garrity a Alyssa Gautieri – Good House Keeping, Gardeners World Magazine

 

Zdroj foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 15.02.2024
Reklama
Reklama