Jak odstranit skvrny od vody na stěnách bytu?

Jak odstranit skvrny od vody na stěnách bytu?
Jak odstranit skvrny od vody na stěnách bytu? Skvrny od vody na stěnách jsou nepříjemné. Naštěstí známe cesty, jak se jich zbavit, aniž byste nutně museli znovu vymalovat.

Spousta příčin vzniku skvrn

Úspěšné vymalování bytu může leccos pokazit. Někdy vám správný čas vymalovat určí nešťastné okolnosti. Existuje mnoho důvodů, proč se vám v bytě na stropě nebo na stěně objeví mapa v podobě hnědé skvrny od vody a hyzdí vzhled. Zatékání může způsobit například špatně udělaná střecha, netěsnosti ohřívačů vody, přetékající nádržka toalety, prasklé potrubí (stoupačky), náhodné narušení vodovodního potrubí tím, že do něj třeba něco zašroubujete nebo se opotí potrubí vzduchotechniky. Mokrá skvrna může začít plesnivět. To je nejenom ošklivé, ale tak zdraví nebezpečné. Jak se jí jednoduše a elegantně zbavit? Opravdu budete muset znovu malovat? Ačkoli to na první pohled vypadá jednoduše, ve skutečnosti malování zase tak jednoduché není.

Pomůže bělidlo a voda

Trocha bělidla a vody vám pomůže úplně se zbavit všech ošklivých hnědých skvrn od vody na stěnách. Zakrytí skvrn od vody barvou je časově náročná a nákladná práce. A pokud se pokusíte skvrnu od vody jen přetřít barvou, která se neshoduje s tou původní, nebude to sice vypadat tak špatně jako hnědá skvrna od vody, ale výsledek nebude dokonalý. Pokud tedy neznáte původní barvu nátěru, museli byste vymalovat celý strop, aby skvrna skutečně zmizela. Naštěstí existuje mnohem jednodušší způsob, jak se zbavit hnědých skvrn od vody dokonce i těch starých, které tam byly dlouhé roky.

Pouze pro bílé stěny

Opatrně nanesená směs bělidla a vody v poměru 1 díl chlorového bělidla na 2 díly vody může odstranit vodní skvrny, takže stěna bude vypadat, jako by tam voda nikdy neunikla. Ovšem pozor, použití bělidla funguje pouze na bíle natřené stěny nebo maximálně velmi světlé odstíny, protože i ty bělidlo významně zesvětlí. A pro opravdu odolné skvrny od vody, které bělidlo nedokáže opravit, musíte pod čerstvou barvu použít silný základní nátěr zabraňující tvorbě skvrn. Vyberte si základní nátěr, který dokáže zabránit průniku olejových skvrn, rzi, plísní. Pokud při promáčení vznikla nějaká trhlina, část omítky se odloupla apod, opravte ji tmelem.

Postup bělení

  • Vyčistěte postiženou oblast a pod skvrnu použijte hadřík.
  • Smíchejte bělidlo a vodu v rozprašovači.
  • Nastříkejte bělicí směs ve formě lehké mlhy na skvrnu od vody. Nadbytek otřete hadříkem.
  • Nechte zaschnout, a to i několik hodin. V případě potřeby, tedy když skvrna nezmizí, proces opakujte. Většinou stačí provést dvakrát nebo třikrát.

Pří práci s bělidlem dbejte na ti, abyste si nepotřísnili ruce, noste gumové rukavice. Dobré jsou i ochranné brýle. Po bělení byste měli místnost dobře vyvětrat.

Můžete po bělení malovat?

Poškození vodou na stropech nebo stěnách můžete přemalovat, pokud je zcela suché a není poškozena struktura omítky. Pokud sádrokarton, omítka, barva a/nebo stropní dlaždice vypadají nepoškozené a jediným skutečným problémem je skvrna nebo kroužek od vody, můžete po poškození vodou malovat. Malování bude nutné tehdy, pokud není stěna nebo strop v bílém odstínu. V tom případě ale musíte znát původní barvu nátěru, abyste docílili dokonalé shody.

Zdroje: Abbots at home, Lifehacker, Real Simple,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.04.2024
Reklama
Reklama