Triky a tipy, jak si snadno vymalovat byt

Triky a tipy, jak si snadno vymalovat byt
Triky a tipy, jak si snadno vymalovat byt. S přicházejícím jarem můžete dostat chuť nově vymalovat svůj byt. Jste odhodláni pustit se do toho svépomocí. Není to nic složitého, co byste nezvládli.

Proč malovat svépomocí?

Někdy může být na vině špatná zkušenost s řemeslníky. Možná nedodrželi termín, jejich práce byla nekvalitní, nevyhověli vašim požadavkům. Dále může jít o snahu ušetřit, chuť vyzdobit si interiér bytu zcela podle svého, seberealizaci. Tak rozmanité mohou být důvody, proč se chcete pustit do malování bytu svépomocí. Jak na to? Jak si s tím poradit, aby výsledek byl podle vašich představ? Důležité je vědět, kdy vymalovat, jakou barvu vybrat a jak vše barevně vyladit.

Důkladná příprava tvoří polovinu úspěchu

Nepodceňujte přípravu malování. Nábytek sestěhujte do středu místnosti a překryjte ho zakrývací fólií. Na podlahu je lepší vlnitá lepenka, na rozdíl od fólie neklouže a vy jistě nechcete ze štaflí sletět na zem – tedy pokud je budete potřebovat. Vypínače, zásuvky, zárubně, podlahové lišty, okenní rámy, zkrátka vše, co nechcete, aby se barvou ušpinilo, přelepte malířskou páskou. Vyplatí se to. Díky těmto opatřením bude následný úklid mnohem snazší. Větší či menší praskliny ve zdech vyplňte tmelící hmotou a zatřete do hladka, případně obruste. I tenhle krok se vyplatí, protože malbu budete provádět na hladkou stěnu bez kazů a výsledek bude mnohem efektnější. Pečlivá příprava je důležitá, díky ní máte zaručený výsledek.

Škrábat nemusíte pokaždé

Důležité je stěny očistit. Mastnota negativně ovlivňuje přilnavost barvy. Prvním krokem při malování svépomocí je oškrábat starý nátěr. Vzhledem k tomu, že v současnosti dostupné barvy se nanášejí pouze v tenoučké vrstvě, a přitom jsou silně krycí, není zpravidla nezbytně nutné škrábat nátěr při každém malování. Stačí při každém druhém nebo třetím. Sami to podle zkušeností brzy poznáte. Pokud nepoužijete velmi sytou krycí barvu, škrábání při třetím malování nebude problém.

Pracujte dlouhými tahy

Začněte malování stropem a pracujte kolmo k oknu. Nemáte-li příliš vysoké stropy, obejdete se při použití válečku na teleskopické tyči i bez štaflí. Barvu stropu (obvykle bílá) přetáhněte i na stěny, aby bylo napojení čisté. Potom se věnujte stěnám. Budou-li stěny jinou barvou, použijte pro vytvoření hrany papírovou lepící pásku. Navažte na strop a tahy překrývejte, abyste snížili riziko, že budou vidět stopy po jednotlivých tazích. Delší překrývající se hladké tahy vypadají nejlépe a zajistí dostatečné krytí barvy a její rovnoměrné rozprostření po povrchu. Zabraňuje také nadměrnému usazování barvy v rozích nebo hranách, což má za následek nevzhledné kapky nebo šmouhy. V místech, kde se setkávají rovné povrchy jako například v rozích, použijte štětec, protože tam se válečky nedostanou a nedokonalosti by byly vidět. Taková technika provedení malby navíc pomáhá vyhnout se překrývajícím se značkám a tahům štětcem a vytváří hladký kompaktní a elegantní povrch.

Rozdělte si práci

Používání kratších, trhavějších tahů válečkem může mít za následek nerovnoměrnou aplikaci barvy a po zaschnutí viditelné tahy válečkem či štětcem. Je také pravděpodobnější, že barva bude skvrnitá nebo hrudkovitá. Udělejte si čas na naplánování postupu malby. Povrch větších stěn si rozdělte na menší části. Umožňuje to efektivnější a důkladnější proces malování a zlepšuje výsledek.

Zdroje: Elgato Painting, Family Handyman, MALL, Living, Home In Cube,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama