Jak naplánovat šatní skříň na míru?

Jak naplánovat šatní skříň na míru?
Jak naplánovat šatní skříň na míru? S uložením šatů bývá doma často problém. Skříně jsou časem malé, zvláště v případě vícečlenné rodiny. Řešením je vestavěná šatna. Jak si s ní poradit?

Než začnete stavět, sestavte si plán

Nejdříve si promyslete, kde v bytě nebo v domě šatní skříň vybudovat. Hodit se k tomu může celá jedna stěna nebo třeba rohový prostor nebo také prostor s nějakou nikou, která takto dostane další smysluplné využití. Ať už vše nakreslíte tužkou a pravítkem na papír, nebo použijete kreslicí program, obojí vám pomůže vám vidět plány skříně nakreslené v reálném měřítku. S nákresy můžete pracovat, vytvořit více variant. V kreslícím programu je možné udělat si 3D vizualizaci, která vám ukáže prostorový efekt. Zjistíte, zda máte správné rozměry, zda bude dostatek místa na zavěšení šatů i polic na prádlo. Horní část šatny u stropu v podobě větších polic může sloužit k odložení sezónních věcí, dek či lůžkovin, protože nebudete potřebovat se tak často dívat.

Maximalizujte úložiště

Přemýšlejte o tom, kolik úložného prostoru budete potřebovat v příštích 10 letech. Pokud máte rodinu a malé děti, nezapomeňte, že z nich za čas budou teenageři s různými potřebami úložného prostoru. S tím byste měli počítat. Rozdělením polic na několik větších a menších sekcí získáte více úložných ploch, které lze využít mnoha různými způsoby. Je velkou chybou počítat jenom s velkými otevřenými policemi. Takové řešení nenabízí variabilitu. Jinak budete potřebovat ukládat spodní prádlo a třeba svetry. Pro menší věci je to jen plýtvání místem. Můžete kombinovat otevřené části s těmi, které budou zakrývat dvířka.

Otázka zavěšení oblečení

Ujistěte se, že budete mít dostatek místa pro zavěšení oblečení po celé délce a šířce (hloubka skříně je důležití) a dvojité zavěšení (jedno oblečení je zavěšeno přes druhé), vhodným řešením na zavěšování oblečení je model tzv. hornické šatny, kdy můžete mít třeba ve skříni úchyty na ramínka ve formě plastového řetězu, umístíte tam mnohem více zavěšených kousků), abyste také maximalizovali prostor.

Rohové řešení

Pokud plánujete šatnu rohovou, je výhodnější rohový prostor zaplnit zavěšeným oblečením než policemi. Je tak kapacitně lépe využitý, do polic v rohu také není tak snadný přístup.  Je rychlejší, snazší a levnější vyrobit závěsnou část pro rohovou skříň než vybudovat v rohové skříni police. Prostor v rozích skříně lze také použít k uložení velkých předmětů, jako velké kufry, úložné prostory na koše, velké krabice a pohyblivé úložné prostory na kolečkách. Podobně si můžete vytvořit třeba knihovnu na míru.

Zdroje: Abbots at home, Instructables, The Concept Wardrobe

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.04.2024
Reklama
Reklama