Triky, jak docílit úspor vody

Triky, jak docílit úspor vody
Triky, jak docílit úspor vody. Když hovoříme o úsporách v domácnosti, samozřejmě jde i o úspory vody. Nabízíme konkrétní příklady, jak snížit účet za vodu.

Mylné odhady

Jak je to se spotřebou vody? Svědectvím je skutečnost, že průměrná domácnost například ve Velké Británii spotřebuje denně 330 litrů vody, na hlavu tedy připadá 140 litrů za den. Přitom 85 % lidí neví, kolik toho v průměru denně spotřebuje, a pokud odhadují, většinou odhady silně podcení a mluví o množství 50 až 100 litrů denně. U nás je to podobně. Všechno se sčítá, každá maličkost. Asi 12 % účtu za vytápění se týká ohřevu vody. Ohřívač vody by měl být také správně izolován. Jeho provoz tak bude efektivní. Teplou vodu dostanete hned a tím pádem neproteče do kanalizace zbytečně spousta nedostatečně ohřáté vody. Když si pořizujete novou pračku nebo myčku nádobí, měli byste se zaměřit také na spotřebu vody.

Tipy na úspory

Pokud se chcete ve vaší domácnosti ušetřit vodu, platí, že staré známé rady jsou nejlepší. Co pod nimi rozumíme?

  • Místo koupele ve vaně se krátce sprchujte. Koupel vyžaduje asi 110-115 litrů vody, sprchování ale 40-95 litrů.
  • Pokud to má smysl, používejte raději studenou vodu místo horké – třeba u praní se dá vyprat kvalitně a efektivně na mnohem nižší teplotu.
  • Před použitím se ujistěte, že jsou pračky a myčky plné, tím také omezíte spotřebu vody. Prát s pračkou plnou jenom z poloviny je luxus a plýtvání vodou, to samé platí také o myčce nádobí.
  • Zavřete kohoutky, když si čistíte zuby nebo když vodu nepoužíváte. Častým nešvarem je třeba to, že když si myjete ruce, pustíte vodu, pak teprve sáhnete po mýdle, namočíte si ruce, mydlíte se, a přitom stále teče voda. Úspornějším postupem je, když si otevřete kohoutek, abyste si namočili ruce a potom ho zavřete. Namydlíte se a teprve po řádném namydlení si kohoutek otevřete, abyste si ruce opláchli.

Preferujte menší vany a perlátory

Instalace zařízení pro úsporu vody má velký význam. Existuje široká škála opatření, která můžete přijmout:

  • Toalety s dvojím splachováním, které zajistí nižší spotřebu vody
  • Výměna sprchové hlavice za efektivnější a úspornější model
  • Montáž regulátorů průtoku nebo provzdušňovačů na vodovodní baterie
  • Menší vany se sníženou kapacitou vody
  • Nízkoprůtokové vodovodní kohoutky

Jak ušetřit na toaletě

Pokud jde o běžný provoz toalety, dodáme další možnosti. Například téměř polovina domácností by mohla zlepšit účinnost své toalety, ať už by to bylo použitím zařízení na vytlačování vody z nádržky, které by ušetřilo až několik litrů na jedno spláchnutí, nebo přechodem na toaletu s dvojitým splachováním, která by ušetřila neuvěřitelných 12 500 litrů na osobu ročně. To odpovídá 150 plným průměrně velkým vanám. Možná byste taková čísla vůbec nečekali, že? Ale taková je realita.

Zdroje: Energy Saving Trust, WikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.04.2024
Reklama
Reklama