Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti
Tipy na úspory energie v domácnosti. Vytápění, chlazení a osvětlení domu každý den vyžaduje hodně energie. Jak pomocí různých opatření ušetřit?

Energetická účinnost je důležitá

S rostoucími účty za energie, které natahují rozpočty a globálním zaměřením na snahu zabránit změně klimatu, mnoho lidí hledá způsoby, jak snížit svou spotřebu energie. Pokud chcete snížit náklady a svoji uhlíkovou stopu, zvýšení energetické účinnosti vašeho domova je skvělým začátkem. Ve skutečnosti vám některé menší změny mohou ušetřit stovky nebo dokonce tisíce korun ročně. Mnoho domů nebylo postaveno nebo vybaveno s ohledem na energetickou efektivitu a mnoho domácích návyků lze snadno upravit tak, aby ušetřily energii. Energetická účinnost je také jasným trendem v novostavbách. Velkou výhodu v tomto ohledu představují nízkoenergetické domy.

 Těsnění oken a dveří

Cokoli ve vašem domě, co se otevírá vnějšímu světu, bude zdrojem tepelných ztrát, i když je to zavřené. Platí to dvojnásob, když je to vyrobeno ze skla. Proto je dobré otestovat všechna okna a dveře. Okna patří k velkým zdrojům úniků tepla. Můžete v jejich blízkosti přidržet svíčku a sledovat blikání. Což značí proudění vzduchu, a tedy potenciální zdroje ztrát.  Pokud zjistíte průvan, pečlivě utěsněte okno nebo dveře. Nejlépe zjistíte probíhající úniky pomocí termovize domu.

 Nainstalujte stropní ventilátory

Stropní ventilátory jsou vynikajícím způsobem, jak efektivněji distribuovat vzduch v místnosti. Nejde jenom o tipy, jak snížit náklady. Dobrý stropní ventilátor může být překvapivě i náhradou topení nebo klimatizace, šetří energii tím, že vytváří vánek k chlazení nebo (při opačném nastavení) tlačí horký vzduch dolů do místností. Když rekonstruujete byt, měli byste zamyslet na zlepšením jeho energetické bilance.

Odmrazte mrazničku

V mrazničkách se v průběhu času přirozeně hromadí led, což snižuje jejich účinnost a zvyšuje spotřebu energie. Snažte se udržovat mrazničku bez nahromaděného ledu, aby fungovala co nejefektivněji. V chladničkách se ve skutečnosti může hromadit led, zejména v blízkosti ventilátoru, když jsou přeplněné, takže vám může prospět i občasné odmrazování.

Vyčistěte ventilátory na spotřebičích

Málo známým odčerpáváním energie ve většině domácností jsou špinavé ventilátory na spotřebičích. Mnoho běžných domácích spotřebičů, jako jsou ledničky, se ucpává prachem, takže motory musí pracovat více naplno a spotřebovávají více elektřiny. V průběhu mnoha měsíců a let se tato dodatečná spotřeba energie může sčítat. Čištění ventilátorů od prachu každých několik měsíců je dobrým způsob, jak je udržet v co nejefektivnějším provozu a uspořit.

 Izolujte svůj ohřívač vody

Zásobníky teplé vody mohou ztrácet značné množství tepla, plýtvat energií a zbytečně vás budou stát peníze navíc. Dobrá izolace ohřívače může dramaticky snížit množství plýtvání energií. Buď si kupte dobře izolovaný ohřívač, nebo zajistěte izolaci sami pomocí speciální izolační přikrývky. Nejde jenom o to, že každá kapka vody něco stojí, ale také její ohřev je finančně nákladnou záležitostí.

Těsnění potrubí

Pokud váš domov používá potrubní větrání, můžete ztratit velké množství ohřátého nebo vychlazeného vzduchu jeho odvodem do nepoužívaných prostor, aniž byste si to uvědomovali. Utěsnění netěsných oblastí lepicí páskou může snížit ztráty vzduchu a snížit energetické ztráty.

Zdroje: Hoymiles, Energy, Energy Saving Trust

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.04.2024
Reklama
Reklama