Škůdci a problémy orchidejí

Škůdci a problémy orchidejí
Škůdci a problémy orchidejí. Mít doma krásně kvetoucí orchidej chce každý hrdý pěstitel. Vaši snahu ale může zhatit třeba hmyz nebo také hniloba kořenů.

I dobrá péče má úskalí

I když orchidejím zajistíte správné podmínky pro růst a budete se o ně pečlivě starat, přesto se můžete setkat s mnoha různými potížemi. Orchideje, stejně jako mnoho rostlin, mohou čelit různým škůdcům a problémům. Zde jsou některé z běžných problémů, se kterými se pěstitelé orchidejí často setkávají.

Šupinatý hmyz

Tento drobný hmyz oválného tvaru se přichytává na listy, stonky nebo pseudocibulky orchidejí a saje mízu z rostliny. Působí dojmem jako malé hrbolky a můžete je zaměnit za část rostliny. Šupinatý hmyz může způsobit žloutnutí listů, zakrnělý růst a celkové oslabení rostlin. Jejich likvidace zahrnuje použití zahradnických olejů nebo insekticidních mýdel k jejich ručnímu udušení nebo odstranění.

Roztoči

Tito drobní pavoukovci se živí mízou orchidejí, což způsobuje tečkování na listech a výskyt jemných pavučin. Sviluškám se daří v suchých a teplých podmínkách. Zvýšení vlhkosti, pravidelné rosení orchideje nebo používání insekticidního mýdla může zničit jejich populaci.

Mšice

Mšice jsou malý hmyz s měkkým tělem, který se shlukuje na nových výrůstcích, poupatech a spodní straně listů orchidejí. Sají mízu z rostliny, což narušuje růst a způsobuje žloutnutí listů. Silný proud vody nebo insekticidního mýdla může pomoci odstranit mšice. Berušky a zlatoočky jsou přirození predátoři, kteří mohou pomoci při kontrole populací mšic.

Hniloba kořenů

Přemokření nebo špatně odvodněná pěstební směs může vést k hnilobě kořenů orchidejí. Tento stav způsobuje, že kořeny jsou kašovité a tmavě zbarvené, což nakonec vede k úpadku a úhynu rostliny. Abyste předešli hnilobě kořenů, zajistěte správnou drenáž a vyhněte se zamokření pěstebního média orchideje.

Zdroje: Gardeners, American Orchid Society, St. Augustine Orchid Society

Zdroje foto: Freepik..com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.04.2024
Reklama
Reklama