Jak se dokonale starat o orchideje?

Jak se dokonale starat o orchideje?
Jak se dokonale starat o orchideje? Většina orchidejí snáší sucho mnohem lépe než nadměrnou vlhkost. Nic nezabije orchidej rychleji, než když ji necháte sedět v květináči nasáklém vodou.

Zalévejte jednou týdně

Samozřejmě orchideje nemůžete v našich podmínkách pěstovat venku, patří však k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám. Kdo ale má zimní zahradu, může je umístit tam. V úvahu připadá také skleník, ale ten by musel mít nějakou formu vytápění. Nejčastěji jim proto naleznete vhodné slunné stanoviště v domě. Musíme zdůraznit, že pokojovky nejsou okrasou, ale také čistí vzduch. Na jaře jim samozřejmě musíte věnovat dostatečnou péči. Co potřebují k životu? Bez dostatečné cirkulace vzduchu se rostlina udusí a zemře. Velmi obecným pravidlem podmínek pěstování orchidejí je, že by se měly zalévat jednou týdně. Pěstební médium byste měli mezi zaléváním ponechat vyschnout a přebytečná voda by neměla přijít do kontaktu s kořeny nebo s pěstebním médiem. Po přesazení většina orchidejí několik měsíců aktivně neroste. Během tohoto období přizpůsobování zalévejte velmi střídmě.

Hnojení

Média pro pěstování orchidejí poskytují velmi málo živin, takže orchideje musí být hnojeny, aby si udržely zdravý růst. Použijte tekuté hnojivo a zřeďte ho více než u jiných rostlin. Hnojiva byste měli aplikovat pouze tehdy, když jsou rostliny ve fázi aktivního růstu. To znamená, že většina orchidejí by neměla být hnojena uprostřed zimy nebo hned po přesazení. Mlžení orchidejí rybí emulzí nebo výtažky z mořských řas poskytne mikroživiny.

Přesazování

Orchideje jsou obvykle nejšťastnější v relativně malém květináči. Plastové květináče jsou lepší, protože když je čas na přesazení, kořeny lze snadněji oddělit nebo květináče jednoduše rozříznout. Abyste zajistili dobrou drenáž, můžete dospod květináče umístit pěnové kuličky. Zavěste orchidej nad květináč a postupně naplňte květináč kousky jedlové kůry nebo jakýmkoli jiným pěstebním médiem, které používáte. Koruna rostliny by měla být jen kousek pod horní hranou květináče. Někdy je užitečné použít kousek drátu k zajištění rostliny, dokud se její kořeny neuchytí. Některé orchideje by se měly přesazovat každý rok. Jiné mohou být ve stejném květináči sedm nebo i více let. Orchidej nepřesazujte, pokud to není nutné. Orchideje nesnášejí, když je někdo ruší v růstu. Přesaďte je, pokud se pěstební médium začalo rozkládat natolik, že se snížilo provzdušňování; nebo pokud kořeny rostou ven z květináče; nebo pokud nový růst způsobil, že rostlina ztrácí rovnováhu.

Rozmnožování

Množení orchidejí ze semen je poměrně obtížné. Na rozdíl od semen jiných rostlin semena orchidejí neobsahují výživné zásobní tkáně. Aby semeno vyrostlo, musí se dostat tam, kde najde určitý druh hub, které mohou proniknout do jejího kořenového systému a přeměnit živiny na použitelnou formu. Aby se překonala pravděpodobnost, že orchidej uhyne, kapsle se semeny orchideje obvykle vydá miliony mikroskopických semen, která mohou být přenášeny stovky kilometrů od své mateřské rostliny. Ro je taková pojistka pro přežití těchto rostlin. Chcete-li množit orchideje ze semen, musíte pracovat ve sterilních podmínkách. Semena musíte pěstovat v želatině, která obsahuje živiny a růstové hormony. Musíte být také trpěliví. Trvá měsíce, než se vyvinou první listy, a i poté budou viditelné pouze lupou. Kořeny se objevují ještě později. Bude trvat nejméně tři a možná až osm let, než uvidíte květ. Je proto mnohem snazší množit orchideje dělením. Pamatujte však, že rozdělení rostliny znamená vzdát se květů alespoň na rok. Čím větší je rostlina orchideje, tím více květů vytvoří.

Zdroje: ICAR-CCARI, Gardeners, Agritech

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.04.2024
Reklama
Reklama