Jak vybrat pozemek pro stavbu domu?

Jak vybrat pozemek pro stavbu domu?
Jak vybrat pozemek pro stavbu domu? Dáme vám pár rad, co byste měli brát během plánování a výběru v úvahu, abyste nenaletěli anebo neměli nadbytečné výdaje.

Omezení výstavby

Co vzít v úvahu pří plánování stavby? V první řadě jde o výběr místa, kde budete stavět. Tehdy budete zkoumat spoustu věcí. Třeba stavby v okolí, celkovou podobu lokality. Není od věci zastavit se na místním stavebním úřadě a ověřit si, jestli v dané lokalitě nejsou nějaká stavební omezení, a pokud ano, jaká. Ta by totiž určovala do značné míry podobu vaší stavby. Třeba počet podlaží, zda můžete mít plochou či šikmou střechu nebo je-li to jedno. V jaké výšce se může nacházet střešní hřeben a kam může být orientován.

Chráněné krajinné oblasti

Roli hraje, zda je nějak omezen celkový charakter stavby, aby zapadla do okolního stylu. Ve vesnici plné klasických chalup vám třeba nepovolí stavbu hypermoderní prosklené vily. Řada omezení obvykle platí také pro lokality v chráněných krajinných oblastech. Také kolik plochy pozemku můžete maximálně zastavět. To všechno je dobré vědět už do začátku. Nemuselo by se vám to líbit, a pokud na to nehodláte přistoupit, bude lepší jít jinam. Dále vás samozřejmě zajímá občanská vybavenost a dostupnost v oblasti dopravy. Také jde o maximální velikost parcely, kterou lze pořídit.

Ověřte si vady pozemku

Pochopitelně je důležité všechno obhlédnout osobně. Jedině tak poznáte charakter pozemku, zda nemá nějaké vady (mokřina, neexistuje příjezdová cesta). Ověřte orientaci podle světových stran, jak na pozemek dopadá slunce. Dále je ve hře stav půdy a jejího podloží – určuje nutnost a podobu podsklepení apod. Poznáte, jaké jsou větrné podmínky či hlučnost v okolí. Na katastrálním úřadě si zjistěte, neplatí-li pro pozemek věcné břemeno. Je také otázkou, není-li pozemek v záplavové oblasti.

Od koho nakupovat?

Je možné koupit pozemek od soukromníka, developera, realitní kanceláře nebo také obce. Je plusem jde-li o již zasíťovaný pozemek, protože samotné zasíťování vyžaduje značné investice. Ve hře jsou pochopitelně finanční náklady. Nákup od fyzické osoby může mít určitá rizika. Developeři obvykle prodávají zasíťované pozemky, případně s příslibem zasíťování v ceně. Tady si ale pečlivě prověřte smluvní ustanovení v této oblasti. U realitní kanceláře můžete pořídit pozemek zasíťovaný i nezasíťovaný, ale měly by být vyřešeny veškeré smluvní záležitosti. Nákupy od obcí jsou dobrou variantou, protože tady bývají garance zasíťování i další výstavbové politiky. Leckdy se dá koupit pozemek levně třeba v dražbě.

Zdroje: JSWoneHomes, My Seattle Home Search, Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.04.2024
Reklama
Reklama