Proč dochází v jezírku k chemické nerovnováze?

Proč dochází v jezírku k chemické nerovnováze?
Proč dochází v jezírku k chemické nerovnováze? Přirozené procesy ve vašem jezírku mohou způsobit, že rovnováha vašeho jezírka kolísá, Co v takovém případě dělat?  

Testujte vodu

Voda ve vašem jezírku neustále prochází různými proměnami. Jedná se o přirozené změny, které jsou často reakcí na různé přírodní procesy probíhající v jezírku a nepředstavují žádné nebezpečí. Je ale důležité vědět, co ovlivňuje rovnováhu vašeho jezírka, protože může být obtížné znovu nastolit rovnováhu. I když chemické změny ve vašem jezírku nejsou viditelné, pokud se setkáte s jakýmikoli problémy s jezírkem, musíte otestovat vodu, abyste zkontrolovali chemickou rovnováhu v jezírku. Níže uvádíme několik blogových příspěvků, které nastiňují běžné problémy s jezírkem.

Ryby ukazují na problémy

Měli byste si také dávat pozor na některý z následujících příznaků u vašich ryb, protože mohou naznačovat problém s vaším jezírkem.
• Náhlá smrt ryb nebo volně žijících živočichů.
• Ryby odpočívající na dně jezírka.
• Ryby lapající po vzduchu na hladině.
• Nadměrný výkvět řas.
• Letargické ryby.
• Poškozené rostliny v jezírku.
• Změny průzračnosti vody.
• Zápach z jezírka.

Mezi chemikálie, které je nutné v jezírku sledovat patří hladina kyslíku, pH, kH, amoniak, dusitany a dusičnany. Další věci, které mohou ovlivnit rovnováhu vašeho jezírka.

Déšť

Dešťová voda je kvůli obsahu CO2 mírně kyselá. To znamená, že po pořádném lijáku se může pH vašeho jezírka mírně okyselit. Jedná se o přirozený proces a jezírko by se s tím mělo časem znovu vyrovnat, ale pro jistotu byste měli vodu po lijáku otestovat a sledovat pH, abyste předešli problémům s jezírkem.

Zahradní hnojiva

Je pravděpodobné, že pokud máte jezírko, budete mít i tradiční zahradu s nevodními rostlinami. Tyto rostliny může být nutné hnojit, aby byla půda revitalizovaná a rostliny vzkvétaly. Hnojiva však mohou obsahovat vysoké množství dusičnanů, které mohou během dešťů unikat do jezírka. Nejlepší je pokusit se vyhnout používání zahradních hnojiv v blízkosti jezírka; abyste tomu zabránili. Případně můžete část vody z jezírka použít k zalévání nevodních rostlin. Voda v jezírku přirozeně obsahuje dusičnany z rozkládajících se organických zbytků, které lze použít jako přírodní hnojivo.

Rostliny v jezírku

Kyslík je jedním z nejdůležitějších aspektů vašeho jezírka; Je tak důležité, že správné provzdušňování může pomoci předejít většině problémů s jezírkem. Pokud však většinu kyslíku poskytují rostliny v jezírku, může to být problém. Během dne rostliny uvolní do vašeho jezírka hodně kyslíku; Což je dobré, ale v noci tyto rostliny naopak odstraní kyslík z vašeho jezírka a uvolní CO2; což může změnit jezírko na toxické prostředí a může mít za následek ztráty ryb. Abyste tomu zabránili, doporučujeme zaměřit se na 50% pokrytí rostlin v jezírku spolu s použitím mechanického vzduchového čerpadlaMechanická vzduchová čerpadla jsou nejlepší formou provzdušňovače, ale pomůže také fontána nebo vodopád.

Zdroje: Pond Keeper, RHS

Zdroje foto:Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.04.2024
Reklama
Reklama