Nejšpinavější povrchy v domácnosti. Jak je umýt?

Nejšpinavější povrchy v domácnosti. Jak je umýt?
Nejšpinavější povrchy v domácnosti. Jak je umýt? Doma je toho spousta špinavého. Která místa patří k největším zdrojům znečištění?

Pracovna a obývací pokoj

Dálkové ovladače, počítačové klávesnice, telefony a tablety často sdílí více členů rodiny i hosté. Na klávesnici počítače, dálkovém ovladači a ovladači videoher se nachází kvasinky a plísně, na posledních dvou položkách také stafylokok. Tyto povrchy také přispívají k růstu a diverzitě bakterií. Například koberec pojme nečistoty a prach až v osminásobném množství v porovnání se svojí hmotnosti a může být špinavější než městské ulice. Jak povrchy vyčistit? K čištění věcí používejte dezinfekční ubrousky nebo vodu a mýdlo, zvláště pokud přišly do kontaktu se špinavými povrchy, jako jsou stoly nebo pulty.  A umyjte si ruce, než se dotknete jakýchkoli předmětů v domácnosti, pokud jste byli na veřejnosti nebo přišli do kontaktu s někým, kdo to udělal.

Riziko domácích mazlíčků

Domácí mazlíčci také mohou přinést do vašeho domova bakterie, pokud jdou ven. Misky pro domácí mazlíčky jsou dalším místem s největším počtem choroboplodných zárodků v domácnosti. Hračky pro domácí mazlíčky také přenášejí stafylokoky, kvasinky a plísně. Vnášení nečistot můžete zabránit svým mazlíčkům tím, že jim před vpuštěním do bytu umyjete nebo otřete tlapky.

Tipy na udržování čistoty

Potřeby zvířecího miláčka:

  • Denně myjte misky pro domácí mazlíčky teplou mýdlovou vodou.
  • Jednou týdně namočte hračky a misky do bělidla.
  • Tvrdé hračky pravidelně čistěte horkou mýdlovou vodou.
  • Plyšové hračky perte měsíčně.

Osobní věci

Bakterie a viry si můžete každý den přinést zvenčí do svého domu prostřednictvím bot, sportovní tašky i sluchátek. K nejkontaminovanějším předmětům patří mobil, klíče, peněženka a peníze, obědové krabičky. Většina dezinfekčních ubrousků je účinná proti bakteriím a virům, včetně nového koronaviru, na elektronice. Pokud však chcete být extra v bezpečí, v obchodech najdete čisticí prostředky specifické pro elektroniku.

Osvojení dobrých návyků

Jedním ze způsobů, jak zabránit šíření bakterií a virů, je udržovat svoje věci čisté. Myjte si ruce mýdlem, používejte bělidlo a vodu. Používejte dezinfekční ubrousky s alespoň 60 % etanolu nebo 70 % isopropanolu, dezinfekční prostředky na ruce s nejméně 60 % etanolu

Než vejdete domů, zujte si boty. Myjte si ruce po dobu 20 až 30 sekund po návštěvě toalety před a po styku se syrovou stravou. Oblečení, které jste nosili na veřejnosti, perte pravidelně v teplé vodě (pokud je to možné).

Zdroje: Healthline

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.04.2024
Reklama
Reklama