Aspirin zlepšuje imunitu rostlin

Aspirin zlepšuje imunitu rostlin
Aspirin zlepšuje imunitu rostlin. Aspirin má větší sílu než jenom zahnat nemoc. Věděli jste, že používání aspirinu na zahradě může mít příznivý vliv na mnoho vašich rostlin?

Přírodní všelék

Kyselina acetylsalicylová je aktivní složkou aspirinu a je odvozena od kyseliny salicylové, která se přirozeně vyskytuje ve vrbové kůře a mnoha dalších stromech. Tento přírodní všelék může skutečně zlepšit zdraví vašich rostlin. Vyzkoušejte aspirinovou vodu pro rostliny a zjistěte, zda se vaše výnosy a celkový zdravotní stav rostlin nezlepší. Můžete

Teorie aspirinu pro růst rostlin

Použití aspirinu na rostliny je prospěšné. Proč? Zdá se, že rostliny produkují nepatrné množství kyseliny salicylové samy, když jsou ve stresu. Toto malé množství pomáhá rostlinám vyrovnat se s napadením hmyzem, se suchem, s nedostatečnou výživou nebo chorobami. Tato složka posiluje imunitní systém rostliny. Zředěný roztok aspirinové vody pro rostliny pomáhá klíčení a při získávání odolnosti vůči chorobám a škůdcům. Bylo prokázáno, že aspirin v zeleninových zahradách zvyšuje velikost a výnos rostlin. Nezní to jako zázrak. Kyselina salicylová vyvolává zvýšenou imunitní odezvu u rostlin z čeledi lilkovitých.

Pomůže udržet řezané květiny déle čerstvé

Zvýšená imunitní reakce pomohla připravit rostlinu na mikrobiální nebo hmyzí útok. Zdá se, že tato látka také udržuje řezané květiny ve váze déle naživu. Zdá se, že kyselina salicylová blokuje uvolňování hormonu, který po řezání podporuje odumírání. Řezané květiny nakonec stejně odumřou, ale díky aspirinu se z nich můžete těšit o něco dále. Zkrátka využití aspirinu k tomuto účelu i ke hnojení rozhodně není chybou. Důležité je to ale nepřehánět a dodržovat dávkování. Ideálně rozpustit jednu tabletu v litru vody. Hnojte dvakrát měsíčně.  

Zdroje: Gardening Know How, Epic Gardenings, Decor UK

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.04.2024
Reklama
Reklama