Aspirin pomáhá nejenom paprikám a rajčatům

Aspirin pomáhá nejenom paprikám a rajčatům
Aspirin pomáhá nejenom paprikám a rajčatům. O využití aspirinu na zahradě nás mohou přesvědčit pokusy s rostlinami. Některým druhům aplikace aspirinu rozpuštěného ve vodě velmi prospívá.

Lepší imunita, delší čerstvost

Jak používat aspirin na zahradě? Použití aspirinu jako posilovače imunity rostlin je známo. Existují o tom i vědecké důkazy. Je však nutné dodržovat správné dávkování. Také řezané květiny ve váze vydrží déle čerstvé právě díky tomu, že ve vodě, do které je vložíte, rozpustíte aspirin.

Pozor na koncentraci roztoku

Například Zahradníci z University of Rhode Island postříkali své zeleninové zahrádky směsí aspirinu s vodou a zjistili, že rostliny rostly rychleji a byly plodnější než kontrolní skupina, kterou takto neošetřili. Aspirin v zeleninových zahradách produkoval zdravější rostliny než kontrolní skupina. Tým použil množství tří aspirinů (250 až 500 miligramů) smíchaných se 4 11,5 vody. Stříkali rostliny maximálně každé tři týdny po celé vegetační období. Na postříkání rostlin musíte volit řidší roztok aspirinu, než když ho aplikujete přímo do půdy, abyste rostliny nespálili. K tomu by došlo v případě, že by roztok byl příliš koncentrovaný.

Stříkejte brzy po ránu

Existují některé potenciální vedlejší účinky, pokud je aspirin používán nesprávně. Na rostlinách se mohou objevit hnědé skvrny a zdá se, že mají spálené listy. Nejlepší způsob, jak se proti tomu chránit, je postřik brzy ráno, aby listy rostlin měly šanci do večera uschnout. Nejlepší je také stříkat brzy, aby nedošlo k poškození užitečného hmyzu. Včely a další opylovači jsou nejaktivnější, jakmile se slunce začne svítit, takže ranní doba je nejlepší.

Aplikujte roztok správně

Sledujte reakce rostlin na ošetření. Ne všechny rostliny mohou být vhodné pro režim aspirinu, ale bylo prokázáno, že čeledi lilkovitých (lilky, papriky, rajčata a brambory) toto ošetření velmi prospívá. Nejlepší ze všeho je, že aspirin je poměrně levný a při správné aplikaci rostlinám neublíží. Stejně jako u všech léků postupujte podle pokynů a aplikačních dávek. Odměnou vám budou větší rajčata, papriky, brambory i lilky.

Zdroje: Gardening Know How, Epic Gardenings, Decor UK

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.04.2024
Reklama
Reklama