Jak zachránit odumírající pokojové rostliny?

Jak zachránit odumírající pokojové rostliny?
Jak zachránit odumírající pokojové rostliny? Hledejte známky života. Můžete si myslet, že je vaše rostlina mrtvá, když listy začnou hnědnout a stonek uschne. Ale nemusí to být tak.  

Odstraňte odumřelé části

Uvnitř bude ještě nazelenalá část a zbývající listy budou silné. Pokud si toho všimnete ve své rostlině, pokračujte v záchraně. Jak? Nejprve odřízněte všechny odumřelé části rostliny. Pokud je stonek vaší rostliny také mrtvý, ale kořen vykazuje známky života, odřízněte stonek a ponechte nad zemí pouze 5 cm stonku.

Ujistěte se, že rostlinu nepřeléváte

Všichni víme, že rostliny potřebují k přežití vodu. Příliš mnoho vody však může rostlině také uškodit. Přemokření způsobuje vlhkou půdu, která nakonec vede k rozpadu kořenů. Pokud rostlinu přeléváte, bude se zdát nažloutlá. Pokud je to tak, držte rostlinu několik dní mimo sluneční světlo, dokud půda nevyschne.

Je vaše rostlina silně podmáčená?

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je rostlina podmáčená, je zkontrolovat půdu v květináči. Pokud si všimnete, že je suchá a má praskliny, je to důsledek toho, že rostlina a půda dostávají málo vody. Chcete-li zachránit rostliny a udržet je zdravé a veselé, pokračujte v zalévání, dokud nebudou drenážní otvory zcela vyčištěny.

Přeneste rostlinu na sluneční světlo

Příjem slunečního světla je dalším aspektem, který může ovlivnit životnost rostliny. Musíte zajistit, aby vaše rostlina dostávala dostatek slunečního světla. Pokud to tak není, listy rostliny budou bledé a stonek slabý.

Upravte úroveň vlhkosti

Rostliny z tropických oblastí vyžadují více vlhkosti, než si uvědomujete. Můžete zkontrolovat následující příznaky v rostlině, abyste zjistili, zda vaše rostlina přijímá méně vlhkosti. Pokud vaše rostlina touží po vlhkosti, bude vykazovat známky vadnutí a bude vypadat hnědě. Pak můžete situaci zvládnout přemístěním rostliny ze slunečního světla na vlhčí místo.

Dodejte doplňkovou výživu

Někdy vše, co vaše rostlina vyžaduje, je trochu výživy navíc. Běžnými příznaky podvýživy jsou změna barvy listů a slabé stonky. Chcete-li rostlinu přivést zpět k životu, můžete v půdě použít hnojivo. Použijte organické hnojivo, abyste poskytli tolik potřebnou výživu pro záchranu rostlin.

Přesaďte rostlinu

Květináč může být pro vaši rostlinu malý. Kořeny vaší rostliny se mohou vinout kolem sebe, což vaší rostlině ztěžuje vstřebávání vody a živin. Přesazování tedy provádějte příležitostně a vždy používejte pevné květináče se systémem odvodnění.

Zalévejte své rostliny filtrovanou vodou

Voda obsahující fluoridy a chlór může rostlinu vážně poškodit, takže pokud se snažíte oživit odumírající rostliny, zkuste je zalévat filtrovanou vodou.

Vyměňte půdu

Půda, ve které vaše rostlina roste, může potřebovat více živin a organické hmoty. Při přesazování doplňování čerstvé zeminy bohaté na živiny do květináče dělá zázraky pro záchranu rostlin. Pokud vaše rostlina vykazuje známky napadení hmyzem nebo infekce způsobené škůdci, použijte insekticidy a pesticidy, abyste se škůdců a hmyzu zbavili.

Kompostujte svou rostlinu

Dejte rostlině nějaký čas na zotavení. Pokud se vám ani po vyzkoušení všeho nedaří rostliny zachránit, zbylé části rostliny zkompostujte a použijte jako hnojivo pro. K tomuto účelu použijte kompostovací nádoby.

Zdroje: Ugaoo

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.05.2024
Reklama
Reklama