Červená řepa: Nejvhodnější odrůdy do vašeho záhonu

Červená řepa: Nejvhodnější odrůdy do vašeho záhonu
Červená řepa: Nejvhodnější odrůdy do vašeho záhonu. Rozhodli jste se vypěstovat si vlastní červenou řepu, rostlinu plnou vitamínů? Přinášíme vám tipy na ty nejlepší odrůdy, ze kterých můžete vybírat.  

Jak nakoupit červenou řepu

K dispozici je mnoho odrůd červené řepy, od kořenů ve tvaru koule po dlouhé kořeny a tmavé kořeny až po světlé kořeny. Vyberte si a pěstujte širokou škálu plodin v různých ročních obdobích. Před nákupem se ujistěte, že máte perfektní podmínky pro pěstování, aby se červené řepě dařilo, včetně vlhké, ale propustné půdy a dobré úrovně světla. Červená řepa je běžně k dispozici pro pěstování ze semen, ale můžete najít dodavatele, kteří nabízejí rostliny na jaře.

Červená řepa Boltardy

Je jednou z nejoblíbenějších odrůd červené řepy s tmavě červenými kořeny ve tvaru koule, které mají lahodnou sladkou chuť. Může být vyseta dříve než mnoho jiných odrůd. U nejranějších plodin vysévejte v utajení, jakmile se půda na začátku roku zahřeje. Pozdější plodiny lze sklízet koncem podzimu a skladovat v písku pro použití během zimy.

Červená řepa Chiogga

Je pěkná odrůda s oranžovo-růžovou slupkou a červenými a bílými kroužky na dužině, které po uvaření vyblednou do růžova. Hodí se zejména do salátů – nakrájejte na tenké kroužky, abyste ukázali její pěknou dužinu. Tmavě zelené listy a červené stonky lze použít i do salátů.

Červená řepa Kestrel

Má hladké, kulovité kořeny s vysokým obsahem cukru a tmavě červenou slupku a dužinu. Je ideální k jídlu jako baby řepa nebo se nechá dozrát, aniž by zdřevnatěla.

Červená řepa Cylindra

Má dlouhé, červené, válcovité kořeny, takže je ideální pro krájení na jednotné plátky. Kořeny mají sytou, tmavě červenou barvu, sladkou chuť a dobře se skladují. Díky snadnému krájení je skvělou volbou pro nakládání.

Červená řepa Pablo

Je fantastická červená řepa s hladkou slupkou, kulatými kořeny a tmavě červenou slupkou. Kořeny jsou sladké a lze je jíst syrové nebo vařené. Díky sladké dužině je Pablo ideální ke konzumaci strouhaná syrová v salátech. Kořeny lze použít jako baby řepu, ale také nechat dozrát, aniž by hrozilo, že zdřevnatí. Zralé kořeny se dobře skladují až do zimy.

Červená řepa Red Ace

Má tmavě červené, kulaté nebo oválné kořeny s dobrou chutí. Její růst je silný a bujný, díky čemuž jsou rostliny tolerantnější k suchým, písčitým půdám než jiné odrůdy.

Červená řepa Blankoma

Je odrůda s bílými kořeny, ideální pro gurmánské zahrádkáře nebo ty, kteří hledají něco trochu jiného. Její kořeny jsou kulaté nebo kuželovité a zemité chuti, se silnými, vysokými, zelenými vrcholy, které lze použít jako špenát.

Červená řepa Globe 2

Je oblíbená kulatá odrůda, která se často pěstuje pro vystavování. Kořeny jsou křupavé a tmavé barvy a mají velmi dobrou chuť.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama