Jak se vypořádat s prachem v domácnosti?

Jak se vypořádat s prachem v domácnosti?
Jak se vypořádat s prachem v domácnosti? Identifikujte lapače prachu, provádějte pravidelný úklid. Uvažujte také o pořízení čističky vzduchu.

Kde se usazuje prach?

V domácnostech jsou určité povrchy, které jsou náchylnější k zachycování prachu. I když se pravděpodobně nemůžete nebo nechcete zbavit všech, je důležité je identifikovat a rozhodnout se, zda je budete často čistit nebo měnit. Látkové čalounění zachycuje a uvolňuje prach mnohem snadněji než kožený nebo nečalouněný nábytek. Těžké okenní krytiny a žaluzie zachycují více prachu než lehké závěsy, které lze často prát. Umělé rostliny zadržují prach mnohem více než živé rostliny, které lze opláchnout rychlou sprchou. Plyšové přehozy z umělé kožešiny zachytí více prachu než hedvábné, lehké přehozy.

Používejte správné čisticí nástroje

Použití vysavače s HEPA filtrem sníží množství prachu, který při vysávání uniká zpět do vzduchu. Vyberte si elektrostatickou jednorázovou prachovku nebo hadřík z mikrovlákna spíše než péřovou prachovku, která prach při čištění pouze rozptyluje, místo aby jej zachycovala. Ujistěte se, že všechny nástroje pravidelně čistíte, aby fungovaly na nejvyšší úrovni.

Postarejte se o své chlupaté mazlíčky

Jsou součástí vaší rodiny, ale domácí mazlíčci významně přispívají k množství prachu v domácnosti, a to jak svými chlupy, tak částicemi, které přinášejí na srst. Domácí mazlíčky často koupejte a zvažte snížení počtu domácích mazlíčků, pokud má někdo značnou citlivost na prach.

Vyměňte vzduchové filtry

Ať už máte ústřední topení, ventilaci a klimatizaci (HVAC) nebo jednotlivé jednotky, vzduchové filtry by se měly pravidelně měnit. Při cirkulaci vzduchu se prach zachycuje ve filtrech, aby se zabránilo jeho návratu do obytných prostor. Některé systémy mají filtry, které lze čistit, zatímco jiné vyžadují nový filtr každý měsíc. Použití filtru HEPA (vysoce účinný filtr pevných částic) dokáže odstranit nejméně 99,97 procenta prachu, pylu, plísní, bakterií a jakýchkoli částic přenášených vzduchem o velikosti 0,3 mikronu. Kromě vzduchových systémů vyčistěte nebo vyměňte filtry v digestořích, sušičkách prádla a olejových difuzérech.

Přidejte čističku vzduchu

Čističky vzduchu dělají více než jen odstraňují pachy ze vzduchu: Zachycují také prach. Většina z nich používá systém ventilátoru, který nasává vzduch z místnosti, zachycuje prachové částice ve filtru a recirkuluje čistší vzduch. Čističky vzduchu jsou k dispozici v různých velikostech a cenových relacích. Používejte jej pravidelně a často jej čistěte, abyste snížili prašnost.

Zdroje: The Spruce

Zdroj foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.06.2024
Reklama
Reklama