Jak v létě pečovat o zahradní jezírko?

Jak v létě pečovat o zahradní jezírko?
Jak v létě pečovat o zahradní jezírko? Jezírko oživí zahradu, ale jako každá oblast zahrady, potřebuje péči. Občasná údržba pomůže udržet zahradu v dobrém stavu, aby vypadala skvěle.

Nenechte plochu zarůst

Co dělat, aby vaše zahradní jezírko bylo čisté a krásné? Odstraňte odumřelé, špinavé nebo vadnoucí listy, aby se ve vodě nerozložily. Omezte bujný růst rostlin – snažte se, aby polovina hladiny zůstala volná. Ujistěte se, že je voda dobře okysličená. Zvažte vyčištění, pokud je jezírko velmi zarostlé a/nebo zanesený.

Pravidelná kontrola je důležitá

Vyplatí se pravidelně kontrolovat vaše jezírko a rostliny rostoucí v něm a kolem něj, abyste se ujistili, že se všemu daří a je to v rovnováze. Rostliny v jezírku mohou růst rychle, takže možná bude třeba je regulovat, než přidáte další. Kvalita vody se může zhoršit, zejména v horkém počasí, a život v jezírku může potřebovat vaši pomoc.  Jen si dejte pozor na přílišné zásahy – mohou narušit přirozenou rovnováhu jezírka. Jezírka jen zřídka potřebují úplné vyčištění, pokud nejsou extrémně zarostlá nebo zanesená.
Tipy pro péči nejenom o lekníny

Pokud chcete, přidejte nové rostliny od poloviny jara do začátku léta, kdy se voda ohřívá – měly by dobře zakořenit a rychle růst.  Rozdělte a přesaďte hlubinné vodní rostliny s plovoucími listy, jako jsou lekníny, pokud jsou příliš velké. Jestliže lekníny v předchozím roce špatně kvetly, zvažte hnojení speciálním hnojivem pro vodní rostliny, ale pokud to není nutné, vyhněte se hnojení. Odstřihněte všechny špinavé listy v dosahu a také vadnoucí květiny, Prořeďte nadměrný růst podvodních okysličujících rostlin – na každý metr čtvereční/metr hladiny jezírka by mělo stačit čtyři až pět trsů (každý obsahuje tři až čtyři stonky)

Zdroje: RHS Gardening

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.06.2024
Reklama
Reklama