Výstavba bazénu: Jak na dokončení a naplnění?

Výstavba bazénu: Jak na dokončení a naplnění?
Výstavba bazénu: Jak na dokončení a naplnění? Máte hotov výkop bazénu, dokonale rovné dno i stěny, instalovali jste výztuže. Zbývá dílo zdárně dokončit. Jak na to?

Beton musí zaschnout

Budujete-li betonový bazén, zbývá po instalaci vodovodních a elektrických armatur nalít betonové dno a poté stěny. U bazénů s různou hloubkou bude nutné zkontrolovat, zda je úhel sklonu konzistentní od jednoho konce k druhému. Stěny betonových bazénů jsou obvykle zakončeny buď škvárovým blokem, nebo stříkaným betonem. Je také beton omítnout.

Beton potřebuje čas na vytvrzení – obvykle asi 28 dní – takže je důležité, jak dlouho musíte čekat, než na svém bazénu provedete další práce (nejprve samozřejmě betonujete dno, poté stěny).

Jak na instalaci sklolaminátové konstrukce

Sklolaminátové bazény vám naistaluje jejich dodavatel. Většina sklolaminátových bazénů se dodává v jednodílné konstrukci. Pokud jste si vybrali předem vyrobený laminátový bazén, bude nutné jej umístit pomocí jeřábu nebo podobného zařízení. Poté stavební vyplníte prostor kolem bazénu hlínou nebo betonem.  V některých případech se vložky ze sklolaminátových vláken instalují nastříkáním materiálu na stávající rám, spíše než nastavením předem vyrobeného bazénu z jednoho kusu. Nebývá to ale příliš časté.

Vinylové bazény vybavte pružnou fólií

Vinylové vložky lze instalovat až po nalití betonového podkladu a ponechání 1-2 dnů na zaschnutí. Rozvinete jednodílnou vinylovou fólii a natáhnete ji tak, aby pokryla celý vnitřní povrch bazénu. Poté ji připevníte pomocí připínáku kolem vnějších okrajů a vložíte vakuovou hubici pro odsávání vzduchu mezi fólií a stěnami bazénu. Vinylové vložky si můžete snadno instalovat sami, ale pomoc odborníka vám zajistí, že instalace bude provedena správně a efektivně.

Naplňte bazén

Po dokončení stavby zbývá už jen přidat vodu. V závislosti na tom, jak moc se toužíte poprvé vykoupat ve vlastním bazénu, můžete vodu pouštět pomalu pomocí hadice připojené k domácímu vodovodu nebo si pronajmout cisternu na vodu, abyste ji doplnili za kratší dobu.

Naplnění bazénu jednou vodní hadicí může být celodenní prací. Když si pronajmete cisternu na vodu, voda bude do vašeho bazénu dávkována několika hadicemi, aby se naplnil mnohem rychleji. Při plnění nového bazénu zkontrolujte těsnost, poruchy vodovodního potrubí nebo jiné komplikace. Pokud existují, opravte je.

Zdroje: Compass Pools, WikiHow

Zdroje foto: Freepik,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.07.2024
Reklama
Reklama