Budování bazénu: Jak na výkop a instalaci rozvodů?

Budování bazénu: Jak na výkop a instalaci rozvodů?
Budování bazénu: Jak na výkop a instalaci rozvodů? Pokud jste se rozhodli, postavit si na zahradě vlastní podzemní bazén, čekají vás nejprve výkopové práce. Nemusí být tak snadné, jak se zdá.

Hloubení jámy

Jakmile si vyberete model bazénu od dodavatele (počítáme s variantou, že jste si vybrali typizovaný model, neděláte vlastní bazén sobě na míru), potom označíte místo, které jste si vybrali. Pro výkop budete muset použít rypadlo a další těžké stroje. Výkopové práce jsou jednou z nejdůležitějších částí stavebního procesu, protože na jejich správném provedení závisí kvalita instalace ostatních součástí bazénu. Je důležité, abyste si byli jisti, že na vybraném místě nevedou žádné inženýrské sítě, které byste mohli svým zásahem poškodit.

Na dně upravte terén

Jakmile je výkop hotov, dalším krokem je co nejvíce vyrovnat dno bazénu. To zahrnuje pokrytí povrchu dna silnou vrstvou promytého štěrkového podloží, které se poté hrabe a stlačuje, dokud není povrch dokonale rovný. Některé bazény mají ploché dno, zatímco jiné jsou postaveny se šikmými dny, které vytvářejí hlubší a mělčí část.

Orámujte stěny ocelovými podpěrami

Po vykopání půdy a úpravě povrchu dna budete tvarovat stěny bazénu. Po obvodu otvoru je třeba instalovat osazovací kovovou výztuž a dřevěné desky. Tyto materiály se používají k fixování tvaru a poskytnutí podpory., Stejně jako u podlahy je i u stěn důležité, aby byly rovné.

Namontujte vodovodní armatury

V tomto okamžiku budete muset přizvat instalatéra, aby nastavil cirkulaci vody a filtrační systémy bazénu. To bude zahrnovat komponenty, jako je odtok, skimmery, 2- a 3cestné ventily a hlavní čerpadlo, které jsou zodpovědné za plnění, vyprazdňování a pohyb vody v bazénu. Pozvěte si někoho zkušeného.

Zapojte bazén na elektřinu

Než bude bazén obložen, bude muset elektrikář zapojit elektrický rozvod, aby bylo možné napájet elektřinou filtrační systém a všechny prvky podvodního osvětlení. To je další okamžik, kdy je důležité zajistit služby profesionála, protože špatná elektroinstalace a voda mohou být nebezpečnou kombinací. Elektrická bezpečnost bazénu je nesmírně důležitá. Vadná kabeláž by mohla zvýšit riziko úrazu elektrickým proudem.

Zdroje: Compass Pools, WikiHow

Zdroje foto: Freepik,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.06.2024
Reklama
Reklama