Plánování výstavby bazénu: Jaký materiál zvolit?

Plánování výstavby bazénu: Jaký materiál zvolit?
Plánování výstavby bazénu: Jaký materiál zvolit? Léto nás vyzývá ke koupání. Jak postupovat, pokud chcete mít na zahradě svůj vlastní bazén? Není to jednoduchá práce, ale s trochou úsilí se podaří.

Podobný postup

Hovoříme v tomto případě o plánování podzemních bazénů. Proces instalace podzemního bazénu je podobný, ať už budujete sklolaminátový, vinylový nebo betonový bazén. Začněte výběrem vhodného místa pro bazén a poté se rozhodněte pro určitý tvar a hloubku. Poté buď svépomocí vyhloubíte výkop, případně si ho můžete nechat udělat na klíč od firmy., přidáte potřebné instalatérské a elektrické prvky, a nakonec před napuštěním bazénu nalije beton nebo instalujete vložku zadržující vodu (sklolaminát, vinyl).

U menších bazénů povolení nepotřebujete

Pokud bude bazén větší než 40 m2, budete potřebovat stavební povolení nebo územní souhlas, abyste mohli na svém pozemku umístit bazén. O stavební povolení můžete požádat na místním stavebním úřadě. Tam zjistíte i případné související požadavky, Souhlas sousedů si můžete zajistit jenom pro svoje dobré svědomí.

Vyberte si vhodné místo pro bazén

Vyberte část svého pozemku, která by nejlépe vyhovovala vašemu novému bazénu. Bazény se obvykle nacházejí na dvorcích většiny domů, i když ten svůj můžete umístit i jinam. Dobře si rozmyslete, kde bazén vybudujete. Instalace bazénu v určitých oblastech může vyžadovat třeba vykácení stromů nebo části oplocení, což zvýší náklady na projekt. Můžete mít omezené možnosti, pokud jde o rozměry vašeho bazénu, v závislosti na tom, kam se rozhodnete ho umístit.  Bagr musí mít přístup do oblasti, kde chcete kopat bazén.

Otázka designu bazénu

Přemýšlejte o tom, jak chcete, aby váš nový bazén vypadal. Preferujete kulatý, čtvercový nebo obdélníkový tvar? Jak hluboký bude? Jaký bude mít vstup? To vše jsou důležité detaily.

Většina domácích bazénů od dodavatelů se dodává ve standardizovaných velikostech. Čím složitější je návrh vašeho bazénu, tím vyšší budou celkové náklady.

Beton vydrží nejvíce

Bazény lze vyrobit ze tří základních materiálů: litý beton, sklolaminát nebo vinyl. Beton je nejpevnější a nejodolnější, ale také nejdražší. Bývá nejlepší volbou pro velké bazény, které jsou určeny jako trvalý doplněk exteriéru domu.  Očekáváte, že budete bazén intenzivně používat? Potom investice do materiálu s dlouhou životností, jako je beton, z dlouhodobého hlediska sníží náklady na opravy. Výstavba může být však až o 50 % dražší v porovnání třeba se sklolaminátem. U bazénů se slanou vodou je ale lepší volit povrch ze skleněných vláken nebo vinylu, protože sůl může beton časem opotřebovat.

Sklolaminátový bazén instalujete jednoduše

Sklolaminátové bazény se nejčastěji prodávají jako jednodílné předem vyrobené formy. Díky tomu je jejich instalace hračkou, Všechno, co musíte udělat po vykopání vašeho pozemku, je spustit je na místo a zasypat je kolem nich. Sklolaminát také nabízí nejlepší rovnováhu mezi odolností a cenovou dostupností. Skládají se zpravidla z několika vrstev, jádro může být keramické, sklolaminát se nachází na povrchu.

Nejlevnější je vinyl

Pokud chcete utratit co nejméně peněz, vyberte si vinylový bazén. Vinylové bazénové fólie jsou tvarovány tak, aby odpovídaly obrysům bazénu. Jsou zdaleka nejekonomičtější možností pro výrobu domácího bazénu. Jejich hlavní nevýhodou je, že se opotřebovávají mnohem rychleji než sklolaminát i beton. Mají také tendenci se mačkat a uvolňovat. To znamená, že budete muset provádět pravidelné úpravy, aby si zachovaly svůj atraktivní vzhled.

Váháte, co zvolit? Prostudujte recenze, přesně si definujte svoje požadavky a rozpočet a z toho vycházejte.

Zdroje: Compass Pools, WikiHow

Zdroje foto: Freepik,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.06.2024
Reklama
Reklama