Sklizeň, skladování a odrůdy hlávkového salátu

Sklizeň, skladování a odrůdy hlávkového salátu
Sklizeň, skladování a odrůdy hlávkového salátu. Kdy sklízet hlávkový salát, jak ho upotřebit v kuchyni a jaké jsou jeho nejlepší a nejchutnější odrůdy, které si můžete na zahradě vypěstovat?

Kdy salát sklízet?

Začněte sbírat malé listy salátů v šesti týdnech jeho stáří, v 10 týdnech u srdcovitých typů. V horkém počasí si všimnete rozdílu ve šťavnatosti salátů podle denní doby, kdy jsou sklizeny. Nejlepší jsou brzy ráno, než se listy na slunci vysuší.

Příprava a použití hlávkového salátu

Oddělte listy, poté je dobře omyjte ve studené vodě a osušte. Použijte je jako základ křupavého salátu nebo jako náplň do sendvičů s vařeným masem nebo sýrem. Pokud máte salátu nadbytek, zkuste ho použít k přípravě osvěžující chlazené salátové polévky.

Skladování salátu

Saláty jezte co nejdříve po sklizni, protože listy rychle ochabnou, zejména během teplého počasí. Pokud nemůžete sníst celou sklizeň najednou, můžete saláty několik dní skladovat v zásuvce na salát na dně lednice.

Odrůdy salátu k vyzkoušení

Existují dva hlavní druhy salátu: ty, které tvoří hlavu/ ve tvaru srdce nebo typy s volnými listy.

Little Gem – klasický mini typ, sladký a křupavý, s velmi kompaktním srdcem a tmavě zelenými listy

Mascara– nařasené dubové listy, sytě červená barva, pomalu se rozrůstá

Mortarella – římský typ s atraktivními, sytě zelenými listy

Salad Bowl (červená a zelená) – netvoří srdce, sklízí se celé léto, sklízejte listy podle potřeby, pomalu se šíří

Winter Gem – typ mini, vhodný pro pěstování přes zimu (vysévejte od srpna do ledna), pokud je chráněn před mrazem, odolný proti plísním

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.07.2024
Reklama
Reklama