Kdy salát sklízet?
Začněte sbírat malé listy salátů v šesti týdnech jeho stáří, v 10 týdnech u srdcovitých typů. V horkém počasí si všimnete rozdílu ve šťavnatosti salátů podle denní doby, kdy jsou sklizeny. Nejlepší jsou brzy ráno, než se listy na slunci vysuší.
Příprava a použití hlávkového salátu
Oddělte listy, poté je dobře omyjte ve studené vodě a osušte. Použijte je jako základ křupavého salátu nebo jako náplň do sendvičů s vařeným masem nebo sýrem. Pokud máte salátu nadbytek, zkuste ho použít k přípravě osvěžující chlazené salátové polévky.
Skladování salátu
Saláty jezte co nejdříve po sklizni, protože listy rychle ochabnou, zejména během teplého počasí. Pokud nemůžete sníst celou sklizeň najednou, můžete saláty několik dní skladovat v zásuvce na salát na dně lednice.
Odrůdy salátu k vyzkoušení
Existují dva hlavní druhy salátu: ty, které tvoří hlavu/ ve tvaru srdce nebo typy s volnými listy.
Little Gem – klasický mini typ, sladký a křupavý, s velmi kompaktním srdcem a tmavě zelenými listy
Mascara– nařasené dubové listy, sytě červená barva, pomalu se rozrůstá
Mortarella – římský typ s atraktivními, sytě zelenými listy
Salad Bowl (červená a zelená) – netvoří srdce, sklízí se celé léto, sklízejte listy podle potřeby, pomalu se šíří
Winter Gem – typ mini, vhodný pro pěstování přes zimu (vysévejte od srpna do ledna), pokud je chráněn před mrazem, odolný proti plísním
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com