Hlávkový salát můžete vysít i v červenci

Hlávkový salát můžete vysít i v červenci
Hlávkový salát můžete vysít i v červenci. Hlávkový salát a další saláty můžete vysévat nepřetržitě od března do září, abyste získali čerstvý salát po většinu roku.

Vypěstujete si pestrou škálu odrůd

Osivo vysévejte do mělkých řádek na záhon nebo do květináčů. Tenké sazenice do 30 cm pro srdcování salátů a jednoduše sklízejte mladé lístky podle toho, jak a kdy je můžete uříznout a znovu použít. Hlávkový salát se snadno pěstuje a pěstování salátu v nádobách je ještě snazší. Je mnohem levnější vypěstovat si vlastní salát než kupovat pytle salátu v obchodech a rozmanitost salátů, které můžete pěstovat oproti salátu zakoupenému v obchodě, je také větší. Hlávkový salát má širokou škálu tvarů, barev a textur. Vypěstováním několika odrůd získáte všechny ingredience, které potřebujete pro lahodný, barevný salát.

Jak pěstovat hlávkový salát

Na jaře vysévejte semena na vlhkou, dobře připravenou půdu nebo kompost. Zakryjte velmi tenkou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Tenké sazenice vyjednoťte, když jsou dostatečně velké, aby zvládly kompost a udržely ho vlhký. Chraňte před slimáky a hlemýždi. Růst salátu trvá až 10 týdnů – odrůdy salátu s volnými listy můžete sbírat od šesti týdnů a po 10 týdnech u srdcovitých typů.

Jak zasít semena salátu do záhonu

Pokud vyséváte do země, připravte půdu tak, že do ní předem zakopete spoustu dobře zetlelého zahradního kompostu. To pomáhá zabránit tomu, aby se saláty v horkém nebo suchém počasí přiřítily nebo utekly k semenům, zejména v lehkých půdách. Semena vysévejte v tenké vrstvě podél vlhkého, 1 cm hlubokého příkopu, který vznikl zatlačením tyčky do půdy. Semena tence zakryjte zeminou nebo vermikulitem (s trochou světla lépe klíčí). Mezi řadami ponechte 30 cm.

Jak na to v květináčích

Pokud pěstujete salát v květináčích, rozsypte semena střídmě po povrchu vlhkého kompostu se semeny bez rašeliny a zakryjte jemnou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Když jsou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, vyjednoťte je na 10-20 cm od sebe. (Ty vyjednocené můžete použít do salátu.) Zalévejte podél řádku, abyste znovu usadili půdu kolem kořenů zbývajících rostlin salátu. Pro stálý přísun salátů vysévejte semena každých 14 dní od března do září.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.07.2024
Reklama
Reklama