Jak pěstovat hlávkové saláty?

Jak pěstovat hlávkové saláty?
Jak pěstovat hlávkové saláty? Salátové listy dobře rostou i v chudých půdách a nejsou nijak náročné na péči. Stačí, když si osvojíte pár základních pravidel.  

Pozor, ať nejsou hořké

Zvýšení obsahu vlhkosti přidáním velkého množství dobře shnilé organické hmoty však sníží riziko, že plodiny v horkých a suchých létech utečou na semena (což způsobí, že listy zhořknou).

Zajistěte si nepřetržitou úrodu

S výsevem semen začněte v březnu, jakmile je půda zpracovatelná, a pokračujte až do září (nebo i déle, pokud rostliny zakryjete rounem a zvolíte odrůdy pro zimní plodiny). Výsev provádějte každé dva týdny, abyste zajistili nepřetržitou úrodu.

Vytvořte brázdu

Připravte záhon na setí odstraněním veškerého plevele a kamenů a hrabáním půdy, abyste vytvořili jemnou texturu. Dále mělkou brázdu (rovné řady vytvořené zatlačením tyčky hluboké asi 1 cm. Zalévejte podél brázdy a dávejte pozor, aby nedošlo ke zhroucení stran. Na dno posypte špetku semínek. Tence zakryjte zeminou nebo kompostem a jemně zalijte.

Hodí se i do mezer

Můžete pěstovat malé ostrůvky salátových listů v jakýchkoli mezerách na záhonech mezi květinami a keři. Dobře rostou také v květináčích, krabicích, podnosech, a dokonce i ve výkopech. Naplňte nádobu víceúčelovým kompostem do výšky 2 cm pod okraj a utužte. Semena rozsypte po povrchu, lehce zalijte kompostem a dobře zalijte.

Pozor na vysychání půdy

Nenechte půdu příliš vyschnout, zvláště pokud je horké počasí nebo plodina hodně vyroste a nasazuje na semena. Mulčujte oblast kolem salátů, abyste utěsnili vlhkost do půdy a vyživili rostliny salátu. Výsevy na začátku a na konci sezóny jsou méně náchylné k vystřelení. Udržujte oblast kolem rostlin bez plevele a chraňte mladé rostliny před slimáky a hlemýždi.

Pěstování hlávkového salátu: Řešení problémů

Slimáci a hlemýždi mohou způsobit vážné škody na úrodě, proto použijte rohože napuštěné mědí nebo mulčujte půdu ostrým štěrkem nebo drcenými mušlemi. Jako poslední možnost použijte pelety proti slimákům šetrné k volně žijícím živočichům, vyrobené z fosforečnanu železitého. Zdá se, že červené nebo fialové saláty jsou méně náchylné k napadení. Plíseň může zničit úrodu. To je problém zejména ve vlhkém počasí ke konci léta. Při zalévání rostlin salátu se vyvarujte stříkání listů a rozmístěte je dostatečně daleko od sebe, aby byla zajištěna dobrá cirkulace vzduchu.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.07.2024
Reklama
Reklama