Plánování stavby komína: Odvod spalin a šířka

Plánování stavby komína: Odvod spalin a šířka
Plánování stavby komína: Odvod spalin a šířka. Důležitým aspektem při budování komína rodinného domu je vědět, jaký typ spalin odvádět a v jakém množství. To mnohé objasní.  

Otázka počtu spotřebičů

Určete, jaké odpadní produkty bude komín odvádět. To určí, zda váš komín může odvětrávat více spotřebičů, nebo zda pouze jeden jediný. Je možné postavit komíny pro více spotřebičů a připojit je k hlavnímu výtlačnému kouřovodu, dimenzovanému na kombinovaný výkon, za předpokladu, že podřízené kouřovody pro jednotlivé komíny nejsou vychýleny o více než 30 stupňů od svislice a odvádějí stejný druh vedlejšího produktu.

Musí odvádět stejný druh spalin

Jinými slovy a srozumitelněji, lidštěji řečeno: Komín pro plynový sporák lze kombinovat s komínem pro plynovou troubu, ale ne s krbem na dřevo. Kouřovody také nesmí měnit tvar nebo velikost do 15 centimetrů nad nebo pod podlahou, stropem nebo střechou z hořlavých materiálů.

Šířka je důležitá

Určete šířku komínového průduchu. To je většinou určeno tím, pro odvětrávání jakých zařízení (spotřebičů) je komín postaven. Kovové komíny mají obvykle kulaté kouřovody, zatímco zděné komíny většinou čtvercové nebo obdélníkové kouřovody. Každý typ má jiné požadavky na průměr v závislosti na tom, co odvětrává. Prostudujte si stavební předpisy týkající se komínů požární předpisy, abyste určili správně průměr, který byste měli použít.

Když komín pracuje teplem

Zděné komíny jsou obvykle obloženy hliněnými nebo keramickými vložkami, který vedou středem cihlového komína s mezerou mezi vnější cihlou a vnitřním kouřovodem, takže keramický nebo hliněný kouřovod se může roztahovat a smršťovat, aniž by se cihla pohybovala. V některých případech však lze použít i trubku z nerezové oceli nebo beton, v závislosti na tom, k čemu je komín určen.

Prostudujte si stavební předpisy a určete správnou velikost kouřovodu, která je vyžadována pro spotřebič, který odvětráváte. Ty se liší, takže si nezapomeňte ověřit. Abyste vybrali pro svoje konkrétní potřeby.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.07.2024
Reklama
Reklama