Jak zakrýt komín s jedním kouřovodem?

Jak zakrýt komín s jedním kouřovodem?
Jak zakrýt komín s jedním kouřovodem? Komínové kryty chrání vnitřek vašeho komína a vnitřek vašeho domova před poškozením povětrnostními vlivy a venkovními škůdci.

Zvládnete to svépomocí

Většina lidí dává přednost tomu, aby si na zakrytí komína najali profesionála, ale technicky vzati si můžete kryt nainstalovat sami. Kroky, které musíte podniknout, se liší v závislosti na typu komína, který máte, takže než budete pokračovat, ujistěte se, že jste vybrali správný typ krytu.

Komín s jednou spalinovou cestou

Na střechu se dostanete po žebříku. Použijte žebřík, který sahá alespoň metr nad střechu, abyste na něj mohli bezpečně vylézt. Položte nohy žebříku na stabilní, rovnou zem a opřete žebřík o střechu. Při stoupání mějte na žebříku vždy 3 kontaktní body, abyste snížili pravděpodobnost, že uklouznete a spadnete. Nikdy nestůjte na nejvyšším stupni žebříku, protože byste mohli snadno ztratit rovnováhu. Pokud máte strmou střechu, na které není snadné stát, noste bezpečnostní postroj na střeše, abyste neuklouzli a nespadli.  

Proměřte kouřovod

Změřte délku a šířku kouřovodu na vašem komíně. Najděte kouřovod na svém komíně, což je hliněná nebo kovová trubka, která vyčnívá z horní části komína. Pomocí svinovacího metru zjistěte délku kouřovodu v nejdelším místě. Poté změřte šířku v nejširším místě. Zapište si své míry, abyste je nezapomněli.  Pokud máte kruhový kouřovod, změřte průměr. Pokud má váš komín více kouřovodů, úroveň kouřovodu s horní částí komína nebo kouřovod s oválným tvarem, musíte místo toho měřit horní uzávěr.

Jaký kryt pořídit?

Kupte si víčko, které má stejnou délku a šířku jako kouřovod vašeho komína. Komínové kryty najdete v železářství a obchodech se střešními potřebami, nebo si je můžete objednat online. Zkontrolujte rozměry na obalu nebo v popisu položky, abyste se ujistili, že bude fungovat pro váš komín. Pokud můžete, vyberte si kouřovod vyrobený z pozinkované oceli, protože nabídne největší ochranu.  Je v pořádku, pokud jsou rozměry uzávěru o 1.3–2.5 cm větší než kouřovod, ale vyhněte většímu krytu, jinak nebude správně sedět.

Proces instalace

Nasuňte uzávěr přes horní část kouřovodu. Uzávěry s jedním kouřovodem se montují nejsnadněji, protože sedí přímo na kouřovodu. Zarovnejte otevřenou spodní část uzávěru s horní částí komínového průduchu. Pomalu spusťte uzávěr na kouřovod a zatlačte jej dolů až na doraz. Zkontrolujte, zda je mezi horní částí uzávěru a otvorem kouřovodu alespoň (15 cm), jinak se kouř a plyny nebudou moci správně odvádět. Váš kryt bude mít obvykle okraj kolem spodní části, abyste ji neumístili příliš nízko na kouřovod.

Dobře utáhněte šrouby

Některé kruhové komínové hlavice se vejdou spíše dovnitř kouřovodu než vně. Zatlačte uzávěr dovnitř kouřovodu, dokud nebude přiléhat těsně ke stranám. Připevněte šrouby komínového uzávěru ke kouřovodu. Váš komínový uzávěr bude dodáván se samořeznými šrouby, takže nemusíte vrtat žádné vodicí otvory. Protáhněte šrouby každým z otvorů v rozích nebo po stranách uzávěru a rukou jimi otáčejte ve směru hodinových ručiček, dokud se nezaryjí do kouřovodu. Poté pomocí šroubováku utahujte šrouby, dokud se víčko nepohne nebo neposune. Máte hotovo.  Pokud máte kruhový uzávěr, může tam být kruhová svorka, která se omotá kolem vnější strany. Utáhněte šroub, aby bezpečně zapadl na kouřovod.

Zdroj: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.07.2024
Reklama
Reklama