Jak svépomocí zakrýt komín s více kouřovody?

Jak svépomocí zakrýt komín s více kouřovody?
Jak svépomocí zakrýt komín s více kouřovody? Jakkoliv se to zdá nesnadné, zakrytí komína můžete zvládnout i svépomocí. Přinášíme návod, jak si s tím poradit.

Všechno pečlivě proměřte
Potřebujete žebřík, který sahá alespoň metr nad okraj vaší střechy, aby byl stabilní a alespoň 3 kontaktní body. Změřte délku, šířku a výšku komínových kouřovodů. Umístěte konec svinovacího metru na stranu kouřovodu, což je hliněná nebo kovová trubka vycházející z horní části komína. Proměřte celkovou délku všech kouřovodů. Poté změřte změřte šířku v nejširším místě kouřovodů. Vyhledejte nejvyšší kouřovod na vašem komíně a změřte jeho výšku. Všechny rozměry si zapište. I když uzávěr nepřipevňujete přímo ke kouřovodům, musíte si pořídit dostatečně velký, aby je všechny zcela zakryl. Změřte délku a šířku koruny vašeho komína. Koruna je betonová deska na vrcholu vašeho komína. Velikost koruny je maximální velikost, kterou můžete použít pro kryt, aby správně seděl na komíně.

Sežeňte vhodný kryt

Pořiďte si komínovou hlavici vyšší, než je nejvyšší kouřovod a stejnou velikost jako koruna. Vyhledejte krytku pro horní montáž ve střešních krytinách nebo železářství. Ujistěte se, že rozměry jsou dostatečně velké, aby pokryly všechny kouřovody, ale ne větší než velikost koruny. Zkontrolujte výšku uvedenou na obalu a ujistěte se, že je alespoň o 13 cm vyšší než kouřovod, jinak váš komín nemůže správně odvětrávat. Pokud nemůžete najít víčko, které by se hodilo na korunu komína, možná si ho budete muset objednat na míru.

Očistěte korunu komína a instalujte kryt

Otřete všechny nečistoty, které jsou na koruně komína.  Před instalací krytu by koruna měla být co nejčistší a nejhladší. Vyvrtejte 1–2 vodicí otvory na každé straně do koruny vrtákem do zdiva. Umístěte uzávěr na horní část komína tak, aby spodní okraje byly v jedné rovině se stranami koruny. Najděte otvory probíhající podél spodní příruby krytu, abyste věděli, kam umístit vodicí otvory. Nainstalujte na vrták do zdiva, který má průměr asi 0.32 cm menší než šrouby dodané s uzávěrem. Vyvrtejte otvory víčka a do korunky, abyste mohli snadno začít šroubovat.  Pokud nevyvrtáte vodicí otvory, mohli byste při instalaci víčka prasknout nebo poškodit korunku. Naneste tmel kolem okraje koruny, abyste ji utěsnili. Postupujte kolem celé korunky, aby se voda nedostala dovnitř kouřovodu.

Jak nasadit uzávěr

Připevněte víčko ke korunce pomocí stavěcích šroubů. Nasaďte uzávěr na korunu komína tak, aby byl na vrcholu linie tmelu, který jste aplikovali. Ujistěte se, že vodicí otvory, které jste vyvrtali, jsou zarovnány s otvory na víčku. Spodní přírubu pevně přitlačte na tmel tak, aby zůstal na svém místě. Protáhněte stavěcí šrouby dodané s uzávěrem otvorů a utáhněte je šroubovákem ve směru hodinových ručiček. Zajistěte všechny šrouby, dokud nebudou v jedné rovině s korunou, aby se uzávěr nekýval ani nepohyboval. Jakmile při utahování šroubů ucítíte napětí, je hotovo.

Zdroj: wikiHow

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.07.2024
Reklama
Reklama