Jak správně vertikulovat zahradu

Jak správně vertikulovat zahradu
Vertikulace zahrady je proces, který se používá k prořezávání a uvolňování půdy kolem kořenů rostlin, aby se zlepšila jejich živnost a zdraví. Následující kroky vám pomohou vertikulovat vaši zahradu:

Začněte tím, že vyčistíte zahradu od odpadků, včetně kamenů, větví a listů. To pomůže zajistit, že vertikulační nástroje budou mít volný pohyb.

Nyní použijte vertikulační nástroj, jako je například vertikutátor, který se používá k uvolnění půdy kolem kořenů rostlin a odstranění přebytečného materiálu. Tento nástroj se používá k prořezávání kořenů a odstranění odumřelých částí rostlin.

Vertikulaci můžete provést ručně, pomocí zahradní vidle, nebo pomocí speciálního vertikulačního stroje, který je k dispozici k pronájmu nebo ke koupi.

Nastavte vertikulační nástroj tak, aby byla jeho hloubka omezena na maximálně 2-3 cm. Pokud budete vrtat příliš hluboko, může to poškodit kořeny rostlin.

Po vertikulaci rovnoměrně rozložte hnojivo nebo kompost na celou zahradu a zalijte ji vodou, aby se hnojivo dostalo ke kořenům rostlin.

Po dokončení vertikulace počkejte alespoň týden, než začnete se sečením trávy, aby se rostliny zotavily z vertikulace.

Pamatujte si, že vertikulace by měla být prováděna pravidelně, ideálně jednou ročně, aby se udržovala zdravá půda a kořeny rostlin.

 

Zdroj: Když chci stavět dům : od pozemku ke kolaudaci -Pejchal, Jiří

zdroj fotek: profimedia.cz



autor: Jaroslav Plašil , Publikováno: 23.02.2023
Reklama
Reklama