Kdy a jakým množstvím vody zalévat trávník?

Kdy a jakým množstvím vody zalévat trávník?
Kdy a jakým množstvím vody zalévat trávník? Aby váš trávník vypadal skvěle, musí mít také pravidelnou zálivku. Mnoho lidí si ale se zálivkou neví rady. Jak na to?

Co v případě, že přijde déšť?

Samozřejmě nemůžete zálivku vynechat. Voda je životodárnou tekutinou, bez ní zelený travní koberec nevypěstujete. Se správnou zálivkou je ale spojena spousta otázek. Například, co co když hodně pršelo nebo předpověď počasí hlásí, že bude pršet? Musím trávu zalévat nebo ne? Jednoduchá odpověď zní ne, nemusíte! Váš trávník získá veškerou potřebnou vlhkost přirozeně z půdy. Co když ale přijde období sucha? Kořeny trávy mají tendenci zabírat pouze horní 5-7 cm půdy. Pokud jsou teploty vysoké a vrchní vrstva půdy vyschne, rostlina nemusí mít dostatek vody.

Jak v případě, že je velké sucho?

Trávy jsou velmi houževnaté rostliny. Když vyschnou, přejdou do režimu hibernace. Jak se to projeví? Stébla zhnědnou a zdá se, že odumírají. Skutečnost ale nebývá tak tragická, jak to může na první pohled vypadat. Když přijde déšť, rostlina se postupně zazelená. Platí to ovšem v případě, že nejde o sucho trvající několik týdnů. Tehdy může trávník odumřít. Navíc plevel bývá ještě odolnější a sucho je pro něj vítanou příležitostí trávník napadnout. Zároveň také stará hnědá stébla vytvoří v trávníku plsť, která je šancí pro tvorbu mechu. Udržet trávník při déle trvajícím suchu je ale obtížné, protože ne vždy máte k dispozici dostatek vody.

Jednou týdně a dost

Jak často trávník zalévat? Vhodná je větší zálivka jednou týdně. Zalévání trávníku po dobu několika minut každý večer může mít škodlivý účinek. Malá dávka vody nepronikne do půdy a zůstane v horních několika milimetrech půdy. Kořeny proto nebudou hledat vodu dole v půdě. Proto mělké a tráva slabá. V důsledku toho bude hůře odolávat plevelu a opotřebení. Dobré promočení jednou týdně tedy nasytí půdu a povzbudí kořeny, aby šly dolů a hledaly vlhkost. Hlubší kořeny znamenají houževnatější a zdravější rostlinu.

Použijte plechovku jako odměrku

Kolik vody je potřeba? Obecným pravidlem je, že trávník potřebuje pro optimální růst přibližně 2,5 centimetru vody jednou týdně. Jednoduchou metodou je umístit pod postřikovač prázdnou plechovku od tuňáka (nebo postačí jakákoli nádoba s rovnými stranami). Když se zaplní do hloubky jednoho palce, vypněte zavlažovač. Další zálivka bude stačit příští týden.


Kdy je nejlepší zalévat zahradu?

Brzy ráno je nejlepší čas na zalévání trávníku. Tehdy je nejchladněji a méně vlhkosti se ztratí odpařováním. Brzy odpoledne to je možné také, ale nenechte se zlákat k zalévání příliš pozdě večer. Pokud je voda ponechána na trávě ve tmě, vlhké podmínky jsou ideálním prostředím pro tvorbu plísní. Velmi rychle může být váš trávník pokryt nevzhlednými hnědými skvrnami, které budou podobně jako uschlý trávník. Pokud zaléváte večer, nechte trávu před setměním dostatečně vyschnout. Určitě vás bude také zajímat, kdy je po zimě správný čas začít sekat trávník a také jak často sekat trávník. Možná také aktuálně po zimě řešíte holá místa v trávníku případně hrbolky a prohlubně v trávníku.  

Zdroje: Perfect Lawn Care, The Old House, The Spruce,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.03.2024
Reklama
Reklama