Zalévání trávníku: Roli hraje půda i postřikovače

Zalévání trávníku: Roli hraje půda i postřikovače
Zalévání trávníku: Roli hraje půda i postřikovače. Trávník na Velikonoce. Vědět, jak dlouho zalévat trávu, je důležité z několika důvodů. Ve hře je, i v jaké půdě roste.

Zjistěte si, kolik vody trávník potřebuje

Příliš mnoho nebo příliš málo vody může mít za následek průměrný vzhled s odumřelými nebo vysušenými skvrnami, které přitahují plevel. Přemokření může také výrazně zvýšit váš účet za vodu, takže se vyplatí mít jasnější představu o tom, kolik vody váš trávník potřebuje k udržení zdraví a pěkné zeleně.

Rovnováha je důležitá

Existuje několik faktorů, které je třeba vzít v úvahu při rozhodování, jak často a kdy zalévat trávník, včetně charakteru půdy a znalostí, kdy slunce ve vaší oblasti hřeje nejvíce. Jak často zalévat trávu, aby byl trávník svěží a zelený? Obecně platí, že trávník potřebuje zálivku asi 2,5 cm vody za týden. Toto množství se však může změnit v závislosti na typu vaší půdy. Správné odvodnění jde ruku v ruce se splněním požadavků na jeho zalévání. Aby bylo dosaženo správného odvodnění, musí dojít k rovnováze.

Písčitá půda

Pokud je složení vaší půdy příliš písčité, voda jí proteče, jako by to bylo síto. Takže když dáte svému trávníku 2,5 cm vody týdně, pokud roste v tomto druhu půdy, neudrží jej dostatečně zavlažovaný. Je proto na místě přidat dávku vody.

Jílovitá půda

Pokud obsahuje váš typ půdy příliš mnoho jílu, zadrží naopak příliš mnoho vody. Kořeny trávy nemají rády, když jsou neustále ve vodě. Tento stav může přinést choroby trávníku. Budete také potřebovat vědět, jak opravit poškozená místa v trávníku. Proto je dobré pozorovat stav a zálivku případně omezit.

Hlinitá půda 

Jde o ideální půdu, ve které lze dosáhnout rovnováhy pro dosažení správného odvodnění. Má dostatek organické hmoty pro zadržování správného množství vody a nepovede k podmáčení.

Jak dlouho zalévat trávník

Je důležitější zjistit, kolik vody dát trávníku, než určit, jak dlouho trávu zalévat. Vašim postřikovačům bude trvat asi jednu hodinu, než vydají požadovaný 2,5 cm vody týdně. Vytvoření dobrého zavlažovacího plánu vám pomůže dosáhnout požadavků na vodu vašeho trávníku. Jak často zalévat trávník. Nemusíte poskytovat požadované množství jednou týdně najednou. Místo toho zalévejte 30 minut dvakrát týdně, ale vyhněte se příliš mnoha intervalům. Například nezalévejte trávu po dobu 20 minut třikrát týdně. Příliš časté zalévání po kratší dobu dostatečně nenamáčí půdu a udržuje kořeny příliš blízko povrchu. Méně časté, delší a hlubší zalévání povzbuzuje kořeny, aby sáhly dolů po vodě. Kořenový systém zasahující hluboko dolů je méně náchylný k tepelnému stresu a poškození škůdci.

Záleží i na zavlažovači

Druhy zavlažovačů, který používáte, přesně ovlivňují, jak dlouho bude trvat zavlažování trávníku, takže buďte připraveni tomu přizpůsobit plán zavlažování. Zavlažování trvá o něco déle s oscilačním zavlažovačem připojeným k zahradní hadici, protože se musí pohybovat (na velkých trávnících, aby zavlažil každou jejich část trávník. Zavlažování zabere méně času s automatickým zavlažovacím systémem, protože je navržen tak, aby pokryl celý trávník najednou.

Vědět, kdy zalévat trávník

Nejlepší denní doba na zalévání je brzy ráno. Když je slunce nízko na obloze, bude se voda odpařovat méně, což dává vodě šanci prosakovat dolů do kořenové zóny. Stébla trávy pak budou mít celý den na to, aby před setměním vyschla. Čím déle zůstanou stébla trávy mokrá, tím větší je šance, že mohou podlehnout houbovým chorobám. Umělé zavlažování by se mělo používat pouze k doplnění srážek. Nezalévejte trávník, pokud přichází déšť, aktuálně prší nebo právě pršelo. Nebudete muset celoročně dodávat stejné množství umělé závlahy. Tráva potřebuje 2,5 cm vody za týden, když je horké počasí a/nebo tráva aktivně roste. Součástí péče o trávník je i správné sekání. Podstatné je i to, kdy ho na jaře posekat poprvé.

Zdroje: The Spruce, Perfect Lawn Care, The Old House

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.03.2024
Reklama
Reklama