Instalace polystyrenových izolačních desek

Instalace polystyrenových izolačních desek
Instalace polystyrenových izolačních desek. Jak lepit polystyrenové izolační desky na vnější stěnu domu? Přinášíme postup prací.

Pozor na rovné linie

Vytvořit si linii pro rovné pokládání desek je naprostým základem pro vložení první desky. Kromě toho zabraňuje pronikání studeného vzduchu mezi stěnu a izolační desky a - což je velmi důležité - vytváří bariéru pro hlodavce a hmyz, kteří se mohou v izolaci uhnízdit. Linie musí být ideálně vyrovnaná, jinak se chyba bude zvětšovat, jak se budeme pohybovat s dalšími deskami.

Instalace a ukotvení

Polystyrenové desky se instalují s posunem spár s poloviční délkou, stejně jako cihly ve zdi. Lepidlo se nanáší po celé délce jejich okrajů a nejméně 6 kopečků uprostřed. Budete-li nanášet pouze kopečky, nezaručují vám to stabilitu, a navíc to způsobí vznik mezer mezi deskami a stěnou. Kotvy se používají při vytvrzení lepidla, obvykle po 2 dnech. Dřívější ukotvení může mít za následek roztržení lepeného spoje. I když systém nevyžaduje kotvení po celé ploše stěny, obecně se desky kotví mechanicky na speciálně exponovaných místech, a to především kolem dveří a oken a okrajů stěn.

Vyplňování trhlin a mezer

Všechny mezery mezi deskami přesahující 2 mm a jiné praskliny musí být vyplněny polystyrenem nebo pěnou s nízkou roztažností. Pokud to neuděláte, může dojít k tepelným mostům, které mohou být viditelné i na fasádě. Jakékoli nadměrné množství pěny a vyčnívající kousky polystyrenu musí být opatrně odříznuto a nepravidelnosti musí být obroušeny hladkou polystyrénovou rašplí. V opačném případě mohou být viditelné na fasádě.

Lepidlo a síťovina

Velmi důležitou a podceňovanou fází instalace je nanesení lepidla a nalepení síťoviny ze skelných vláken. Tato vrstva tvoří základ před omítkou, fasádními dlaždicemi a musí být dostatečně pevná. Její praskliny nebo nepravidelnosti mohou být viditelné i na fasádě, což celý efekt ničí. Součástí vytváření této výztužné vrstvy je zpevnění okrajů izolační vrstvy – rohů, ploch u oken a dveří apod. Jedná se o oblasti, kde se koncentruje napětí, které může být příčinou vzniku trhlin, pokud není zajištěna dostatečná pevnost.

Základní nátěr

Výztužná vrstva musí být pokryta vhodným základním nátěrem. Zlepšuje přilnavost omítky a absorpci, navíc je k dispozici v různých barvách, aby bylo možné použít podobnou barvu omítky. Díky tomu můžete minimalizovat riziko vzniku zabarvení a zabránit viditelnosti podkladu.

Sádra nebo barva

Tenkovrstvá omítka nebo fasádní barva je konečnou povrchovou vrstvou celého zateplovacího systému. Má nejen estetickou hodnotu. Existují různé typy omítek od odolných vůči nečistotám a řasám až po paropropustné. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je třeba při použití polystyrenu vzít v úvahu i tuto vlastnost.

Zdroje: Foveo Tech

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.07.2024
Reklama
Reklama