Jak správně zamrazit bylinky?

Jak správně zamrazit bylinky?
Jak správně zamrazit bylinky? Naučit se techniky zmrazování bylinek je způsob, jak zajistit, aby vaše letní sklizeň mohla být použita k rozjasnění pokrmů uprostřed zimy. Jak na to?

Příprava pro mražení

Pokud máte vysazenou bylinkovou zahrádku, je pravděpodobné, že je zde spousta voňavého tymiánu, rozmarýnu, kopru a dalších jedlých zelených rostlin, které lze přidat do všech druhů receptů. Postupujte podle našich jednoduchých tipů na zmrazení bylinek, abyste nemuseli plýtvat žádnou z bylinek. Chcete-li připravit bylinky ke zmrazení, opláchněte snítky bylin v chladné, čisté vodě. K odstranění přebytečné vody použijte odstředivku na salát; osušte papírovými utěrkami.

Jak zmrazit celé byliny

Čisté, suché bylinky (listy a stonky) rozprostřete v jedné vrstvě na plech a vložte do mrazáku asi na jednu hodinu nebo dokud nezmrzne. (Toto je známé jako bleskové zmrazení a funguje dobře i na jiné ovoce a zeleninu.) Zmrazené bylinky vložte do označených, uzavřených nádob. Před uzavřením nádob nezapomeňte z nádob vytlačit veškerý vzduch a uložit je na jeden až dva měsíce do mrazáku.

Jak zmrazit bylinky v oleji nebo vodě

Čerstvé bylinkové lístky odstřihněte nebo nasekejte najemno a volně je vložte do přihrádek na kostky ledu. Bylinky opatrně zalijte olivovým olejem nebo vodou, aby byly zakryté. Pomocí lžíce bylinky jemně ponořte. Vložte misky na kostky ledu do mrazničky; zmrazte, dokud zcela neztuhnou. V případě potřeby vyjměte zmrazené kostky z tácu a uložte je do uzavíratelného plastového mrazicího sáčku. Zmrazte až tři měsíce. Chcete-li použít, vhoďte kostku bylinek do horké polévky nebo omáčky.

Jak zmrazit bylinkové pesto

Jedním z oblíbených způsobů zmrazování bylinek je smíchat je s olejem a zmrazit v miskách na kostky ledu. Vytvořte pastu smícháním 1/3 šálku oleje se dvěma šálky čerstvých bylinek v mixéru do hladka. Případně si můžete připravit dávku svého oblíbeného pesta ke zmrazení. Pesto se krásně zmrazí v uzavřených sklenicích nebo miskách na kostky ledu, které jsou důkladně zabaleny, aby byly vzduchotěsné. Kostky můžete také po zmrazení vyjmout a uložit do plastového mrazicího sáčku. Bylinková pasta vydrží v lednici asi týden. Mezi bylinky, které jsou vhodnými kandidáty na mletí, patří bazalka, kerblík, koriandr, kopr, fenykl, majoránka, máta, petržel, rozmarýn, šalvěj, saturejka a estragon.

Zdroje: Better Homes and Gardens

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.07.2024
Reklama
Reklama