DIY: Použijte správný nástroj pro svůj projekt

DIY: Použijte správný nástroj pro svůj projekt
DIY: Použijte správný nástroj pro svůj projekt. Výběr vhodného a kvalitního nářadí je stěžejní pro úspěch vaší práce. S tupou pilou toho moc nepořežete. Podobné je to s ostatními nástroji.

Když nechcete investovat, riskujete zranění

Kutilové nedostávají zaplaceno za to, aby dělali práci kolem svého domu. Z tohoto důvodu nemusí investovat do vhodného nástroje a mohou se pokusit vystačit si s něčím jiným, aby práci dokončili. To může často vést k nesprávnému použití nástroje – jedna z hlavních příčin zranění pro kutily. Používejte svoje nástroje správně. Velmi důležité je to u začátečníků.

Používejte náčiní k tomu určené

Vždy používejte nářadí k účelu, ke kterému je určeno. To zahrnuje otevírání plechovek s barvou pomocí otvíráku na plechovky s barvou, řezání materiálu správnou čepelí pilky, údery do předmětů kladivem (místo pažby elektrické vrtačky) a další podobné scénáře. Tyto nástroje jsou určeny pro konkrétní úkoly a sníží riziko nehody a zranění.

Udržujte vodítka a kryty na místě

Mnoho elektrického nářadí je vybaveno vodítky a ochrannými kryty, aby bylo jejich používání bezpečnější. Občas vám mohou tyto doplňky překážet, ale je důležité naučit se pracovat s nimi, nikoli proti nim. Například výsuvné kryty kotouče na kotoučových pilách mohou ztížit dosažení určitých řezů. Kutil se je však může naučit umisťovat do vhodné pozice, aniž by je úplně sundal, například drží kryt jednou rukou při používání kotoučové pily v nevhodném úhlu. Kryty kotouče na stolních pilách mohou také snížit pravděpodobnost, že se ruka uživatele dostane do kontaktu s kotoučem a zabránit zpětnému rázu materiálu, pokud se kotouč vychýlí uvnitř obrobku.

Faktor únavy

Není divu, že projekty na vylepšení domova mohou být vyčerpávající. Dokonce i majitelé domů, kteří jsou ve skvělé kondici, mohou používat svaly nebo pohyby, které obvykle nepoužívají. To je jistě vyčerpávající – a pocit vyčerpání může vést ke zraněním v důsledku námahy nebo špatného rozhodování. Únava se stává obzvláště důležitou druhý den, kdy má kutil obvykle rozbolavělé svaly nebo se prostě stále zotavuje z předchozího dne. Ujistěte se, že při práci pijete hodně tekutin, dobře jezte a dělejte si hodně přestávek, ať svoje úkoly zvládnete. Pokud si v něčem nevíte rady, je lepší pozvat si profesionála.

Zdroje: This Old House

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.08.2024
Reklama
Reklama