Snadné kutilské projekty pro váš domov

Snadné kutilské projekty pro váš domov
Snadné kutilské projekty pro váš domov. Než se ponoříte do projektu, buďte upřímní ohledně svých kutilských dovedností. Nakonec se nevyplatí naložit si na sebe víc, než zvládnete.  

Hodnocení začátečnických dovedností

Použijte níže uvedená kritéria, abyste zjistili, kam spadáte na spektru DIY, a vyzkoušejte některé z odpovídajících kutilských projektů, které zkrášlí váš domov. Projekt pro začátečníky vyžaduje jenom málo, pokud vůbec nějaké předchozí dovednosti. Používá běžné, levné nástroje, které již mnoho lidí má doma, jako je kladivo, ruční pila a snadno použitelné akumulátorové nářadí. Obvykle lze takové projekty dokončit během jednoho dne. Terénní úpravy zahrady. Běžná sezónní údržba domu. Odstranění linolea a pokládání nového. Odstranění podlahových prken. Odstranění skříněk a polic a zavěšení nových. Malování bytu a tapetování stěn. Odstranění starého betonu, příprava nového a betonování. Příprava chodníku pro dlažbu. Jednoduchý nábytek z palet.

Hodnocení středně pokročilých dovedností

Pokud vám nechybí drobné kutilské práce kolem domu a máte pocit, že máte začátečnické znalosti, možná jste připraveni posunout se o úroveň výš. Jak se hodnotit jako středně pokročilý kutil? Již dříve jste se pustili do různých kutilských projektů, takže základní opravářské dovednosti by pro vás měly být druhou přirozeností. Máte zkušenosti s řadou elektrického nářadí a zvládáte práci s ním. Pokud jste spíše v pokročilé fázi středně pokročilých, možná zvládnete i menší práce, pro které jsou nutné odbornější znalosti, případně povolení. Tyto středně velké projekty už vyžadují nějaké speciální nástroje, ale ty jsou obvykle levné a snadno se získávají. Dokončení prací může často několik dní nebo týdny, takže by vám nemělo vadit, když budete pracovat v delším časovém intervalu.

Středně pokročilé kutilské projekty, které si můžete vyzkoušet doma

Demolice koupelny a kuchyně včetně vybourání dlaždic. Položení podlahy v koupelně. Vybourání vany a přeměna koupelny na sprchový kout. Instalace pracovní desky v kuchyni. Bourání vnitřních příček. Odstranění omítky a obložení. Odstranění a výměna okapů. Stržení terasy a budování nové. Zateplení garáže. Úpravy sklepa.

Hodnocení pokročilých dovedností

Pokud si myslíte, že jste pokročilý kutil, zeptejte se sami sebe – "S jistotou už po léta zvládám řadu domácích kutilských projektů?" Pokud odpovíte záporně, držte se na chvíli ještě mezi projektů. Pravděpodobně jste přebudovali už řadu věcí v bytě či domě, což znamená, že jste vyzkoušeli a osvojili řadu dovedností. Umíte používat specializované nástroje. Zvládáte i nebezpečnou práci, která vyžaduje speciální dovednosti. Poradíte si s úkoly, které vyžadují stavební povolení. I když máte pocit, že patříte do kategorie pokročilých, obvykle je nejlepší přenechat některé práce profesionálům, jako jsou projekty zahrnující instalatérské, elektrikářské, pokrývačské nebo základové práce.

Přínosy DIY

  • Ušetří vám čas. Naučit se, jak dokončit jednoduchý a základní domácí projekt prostřednictvím videí pro kutily nebo z knihy či blogu, zabere méně času, než když budete volat a snažit se najít kutila, který práci dokončí.
  • Je to obohacující. Úspěšné dokončení jednoduchého projektu vám může dát pocit sebedůvěry a úspěchu.

Negativa DIY

  • Může být kontraproduktivní. Ujistěte se, že jste posoudili bezpečnostní opatření, potenciální škody na majetku a samozřejmě své znalosti o samotném projektu. Pokud se pustíte do něčeho, co přesahuje vaše znalosti a dovednosti, je to spojeno s rizikem.

Zdroje: Dumpsters

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.04.2024
Reklama
Reklama