Jak hubit vytrvalé druhy plevele

Jak hubit vytrvalé druhy plevele
Jak hubit vytrvalé druhy plevele. Musíte vytrhat a odstranit všechny kořeny, spálit je nebo vyhodit do odpadu. Pomoci může také použití mulče nebo membrány potlačující plevel.

Jaké přípravky se hodí

Vytrvalý plevel lze také ošetřit systémovým herbicidem glyfosátem, který se aplikuje na listy a vstřebává se do proudu mízy rostliny. Přípravek na hubení plevele proniká až ke kořenům a zabíjí všechny části rostliny. Je to pomalu působící, ale účinná metoda. Prostudujte návod na herbicidu, abyste znali nejlepší podmínky pro jeho aplikaci. To bude mít vliv na rychlost výsledků hubení plevele. Zvažte zakrytí ostatních rostlin na záhonu plastovými sáčky, abyste zabránili jejich poškození herbicidem.

Pozemní bez

Pod povrchem půdy se tvoří podzemní stonky (oddenky) kolem zahradních květin. Podzemní stonky lze z půdy odstranit (poměrně snadno se vytahují). Tuto práci bude nutné opakovat. Alternativně můžete mezi rostliny položit membránu proti plevelům, která pomůže růst bezu potlačit. Můžete také použít herbicid na bázi glyfosátu.

Přeslička rolní

Může se rychle šířit ve zhutněné půdě. Pravidelné okopávání ji nakonec oslabí, ale nevymýtí. Kolem exemplářů rostlin můžete položit mulč potlačující plevel, abyste omezili její růst.

Svlačec

Propletené stonky mohou zaplavit květiny a keře na záhonech. Aplikujte herbicid, jako je glyfosát. Můžete poblíž instalovat tyč nebo bambus na stonek, abyste ho povzbudili, aby vylezl nahoru, a poté tam aplikovat systémový herbicid, aniž byste riskovali, že se dostane na blízkosti exemplářů ušlechtilých rostlin.

Křídlatka japonská

Tyto klikaté stonky mohou růst velmi rychle a široce se rozprostírají. Úplné vymýcení je obtížné. Můžete záhony zakrýt mulčem potlačujícím plevel nebo aplikovat glyfosát uprostřed léta a znovu o šest týdnů později.

Pampeliška

Díky velkým žlutým květům a chlupatým hlavičkám semen jsou snadno rozpoznatelné. Často napadají trávníky a může být obtížné se jich zbavit na okraji záhonů a v prasklinách v dlažbě. Nejlepší je zabránit tomu, aby zakořenily, tím, že rostlinám poskytnete okolní mulč potlačující plevel. Zavedený plevel lze vykopat ručně, ujistěte se ale, že vytrháváte veškerý dlouhý kůlový kořen, nebo můžete použít ošetření pomocí glyfosátové tyčinky – možná to budete muset udělat více než jednou.

Dřevité vytrvalé plevele

Stromy a keře se mohou objevit ve vaší zahradě, protože semínko bylo zafoukáno větrem nebo přeneseno divokou zvěří do zahrady. Nejlepší je tyto plevele vytrhat, jakmile si jich všimnete a než vytvoří zavedený kořenový systém, obvykle dlouhý kořen ve tvaru kůlu.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.08.2024
Reklama
Reklama