Duben na zahradě: Vysévejte, vykopávejte plevel

Duben na zahradě: Vysévejte, vykopávejte plevel
Duben na zahradě: Vysévejte, vykopávejte plevel.  Jaro je v plném proudu, kvetou tulipány a třešně. Přijdou dubnové přeháňky, ale i slunečné dny. Během nich se věnujte zeleninovým záhonům.

Vysévejte odolné letničky, bylinky a semena divokých květin venku

V dubnu začínáte vysévat semena venku. Dejte si ale pozor na mrazíky a choulostivé rostliny prozatím ponechte uvnitř. Výsev semen venku je snadný a levný způsob, jak pěstovat nové rostliny. Je ideální pro širokou škálu odolných květin a samozřejmě také zeleniny. Je to ideální možnost pěstování, pokud nemáte skleník nebo mnoho prostoru pro pěstování sazenic na parapetech. Jestliže skleník máte, máte poslední šanci připravit ho na sezónu.

Když se probouzí plevel

Kdy začít sít, aby semínka nebo malé rostlinky nepomrzly? Je to jednoduché. Když se na jaře objevují první sazenice plevele, je to známkou toho, že půda je dostatečně teplá na to, aby bylo možné začít s přímým výsevem do půdy. Takže neotálejte. Výsev přímo venku je vhodný pro mnoho okrasných květin a plodin, které nesnáší narušení kořenů a není možné tedy předpěstovat a potom přesadit. Příkladem je třeba mák. Obecně platí, že čím menší jsou semena, tím mělčeji byste je měli zasít do půdy.

Chraňte ovocné květy před pozdními mrazy

Většina měkkých plodů je velmi odolná, ale jakmile na jaře začnou růst, jsou květy a poupata obzvláště náchylná k pomrznutí a mohou potřebovat ochranu, aby byla úroda bohatá, Je dobré stromy přes noc zakrývat, abyste snížili riziko zmrznutí květů. Použijte zahradnickou síťovinu. Během dne by ale měly koruny stromů zůstat odkryté, abyste neznemožňovali přístup opylovačům.

Mějte plevel pod kontrolou

Odstraňte plevel, který udusí sazenice a malé rostliny, okopáváním nebo vykopáváním. Plevel lze likvidovatt, aniž byste se uchýlili k herbicidům. Nejjednodušší je likvidace plevele fyzickým zásahem, od ručního odstraňování až po udušení, pálení a používání bariér proti plevelům. Vsaďte také na mulčování, mulčovací kůrou plevel nepronikne. Účinnou zbraní jsou kořenové bariéry. Užitečné jsou geotextilie nebo plastové fólie.

Zdroje: The Spruce, RHS,  Love The Garden

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.04.2024
Reklama
Reklama