Proč se vaše pračka třese, pohybuje se a vibruje?

Proč se vaše pračka třese, pohybuje se a vibruje?
Proč se vaše pračka třese, pohybuje se a vibruje? Pokud vaše pračka během praní nepřestane vibrovat nebo se dokonce pohybuje po místnosti, pravděpodobně bude potřeba ji vyrovnat.  

Bez vyrovnání to nepůjde

Každá pračka musí sedět vodorovně na rovném povrchu – a pokud tomu tak není, bude se třást, zejména během cyklů odstřeďování. Zkontrolujte pračku pomocí vodováhy, zda je stroj vyrovnán. Pokud tomu tak není, upravte podle toho nožičky zespodu. Pokud jsou nohy ve vodorovné poloze, může to být povrch, který způsobuje problém. Nerovná podlaha může stroj roztřást, takže ho můžete zkusit posadit na pevný kus dřeva nebo starý pracovní stůl a manévrovat v rozích, abyste ho vyrovnali.

Když je prádlo nevyvážené

Nevyvážené prádlo může také způsobit spoustu pohybu. Například vmáčknutí osmi velkých osušek a prostěradla je pro pračku s kapacitou 6 kg příliš mnoho – musí vibrovat. Pokud jste se právě přestěhovali nebo je vaše pračka nová, ujistěte se, že jste odstranili přepravní šrouby. Tyto šrouby jsou připevněny k zadnímu panelu stroje a pomáhají zajistit buben na místě při jeho přemisťování. Stroje mají obvykle tři nebo čtyři šrouby, které je nutné před použitím odstranit. Pokud nebudou sundány, způsobí to vibrace, a nakonec by to mohlo způsobit neopravitelné poškození.

Jak odstranit podivné zvuky vycházející z pračky

Než cokoli uděláte, vypněte a úplně odpojte zařízení. Pokud je váš stroj uprostřed cyklu, když začne prát, postupujte podle pokynů v návodu k použití pro jeho zastavení a vypuštění. Pokud máte podezření, že se ve vaší pračce něco zaseklo a způsobuje podivný zvuk, zkontrolujte gumové těsnění a buben.

Pozor na filtr

Poté zkontrolujte, zda ztracené předměty neskončily ve filtru. Při kontrole a čištění filtru postupujte podle pokynů v návodu nebo se podívejte na video výše. Pokud viníka stále nelze najít, riskujete, že proklouzne mezi gumové těsnění a kovový buben a spadne do okolní plastové vany. Předměty, které se nespláchnou do filtru, mohou být rotací bubnu prudce odmrštěny, zejména během cyklu odstřeďování.

Když se zasekne předmět v bubnu

Můžete použít test pomocí mince. Tu buben vymrštění takovou silou, že pronikne vnější plastovou vanou, což může potenciálně způsobit zaplavení a odepsat váš stroj. Pokud se v této oblasti něco zasekne, je pravděpodobné, že to bude vydávat velmi hlasitý zvuk, když je stroj v chodu, zejména během cyklu odstřeďování. Pokud máte podezření, že se zde něco zachytilo, zastavte stroj a zavolejte opraváře. Náklady na demontáž sestavy bubnu jsou u mnoha praček velmi vysoké a v kombinaci s náklady na výjezd může vyjít levnější koupit novou pračku.

Zdroje: Which

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.08.2024
Reklama
Reklama