Stavba studny: Jak na kopání a vrtání

Stavba studny: Jak na kopání a vrtání
Stavba studně: Jak na kopání a vrtání. Mít vlastní studnu na svém pozemku je rozhodně výhoda. Nejste vázáni na městský vodovod a vždy máte rezervní zdroj vody.

Ruční kopání

Studny v mělkých a nezpevněných nebo ledovcových a lužních vrstvách půdy lze kopat ručně pomocí krumpáče a lopaty. Sypký materiál je vyveden na povrch v kontejneru pomocí lana a kladek. Hloubka kopané studny se může pohybovat od asi 3 do 15 m v závislosti na poloze podzemní vody. Vykopané studny mají obvykle velký průměr v rozmezí od asi 1 do 5 m. Vykopané studny pronikají asi 4 až 6 m pod hladinu podzemní vody. Vydatnost kopaných studní je obecně malá a pohybuje se řádově kolem 500 litrů za minutu.

Ruční vrtání

Ručně poháněné zemní vrtáky se používají k vrtání studny v mělkých a nekonsolidovaných vodonosných vrstvách. Jednoduchý šnek má řeznou hranu na dně válcové nádoby (nebo kbelíku). Šnek se zavrtává do země rotačním pohybem. Když je kontejner plný vytěženého materiálu, zvedne se a vyprázdní. Ručně vrtané studny mohou mít průměr až asi 20 cm a hloubku asi 15 m. Šneky s motorovým pohonem mohou vrtat otvory až do průměru přibližně jednoho metru a hloubky 30 m.

Řízené vrtání

Při této metodě je řada spojených délek potrubí poháněna opakovanými nárazy do země až pod hladinu podzemní vody. Voda vstupuje do studny stíněnou válcovou částí, která je během jízdy chráněna ocelovým kuželem ve spodní části. Ražené studny mohou být instalovány pouze v nekonsolidovaných formacích, které jsou relativně bez dlažebních kostek nebo balvanů. Průměry ražených studní se pohybují v rozmezí asi 3 až 10 cm. Takové studny mohou být postaveny až do vzdálenosti asi 10 m, pokud jsou poháněny ručně, a až do asi 15 m při použití těžkých kladiv o hmotnosti asi 300 kg. Maximální vydatnost ražených studní se obvykle pohybuje kolem 200 litrů za minutu. Hlavní výhodou ražené studny je, že ji lze postavit v krátkém čase, s minimálními náklady a jedním člověkem.

Zdroje: Biology Discussion

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.08.2024
Reklama
Reklama