Ochrana elektrických rozvodů před přepětím

Ochrana elektrických rozvodů před přepětím
Ochrana elektrických rozvodů před přepětím. Jednou z nejškodlivějších, ale zároveň nepolapitelných a nepochopených hrozeb pro elektrické komponenty v dané domácnosti je přepětí.

Proč vzniká přepětí

Přepětí může být důsledkem některé z následujících událostí:

Blesk. Ačkoli se jedná o nejviditelnější a nejobávanější příčiny přepětí, blesk není zdaleka nejběžnější. I když je pravda, že blesk pošle desítky tisíc voltů do jakéhokoli postiženého obvodu, musí zasáhnout do vzdálenosti cca 1,5 km, aby daný dům dostal náraz.

Spadlé elektrické vedení. To je jedna z nejčastějších příčin, i když spadlé elektrické vedení je často způsobeno bleskem. Když dojde k výpadku elektrického vedení, připojené domácnosti se často potýkají s výpadky proudu. Jakmile toto martyrium skončí, dříve hladce běžící domácí zařízení nemusí fungovat jako dříve nebo vůbec.

Problémy s dodávkami. V některých případech se může spotřeba energie v blízké továrně na okamžik změnit, což může mít negativní vliv na domy s elektrickým vedením, které je připojeno ke společnému vedení. I když k přepětí může dojít pouze za zlomek sekundy, může poslat nespočetné množství voltů do jakéhokoli elektrického zařízení připojeného k zásuvce v postižené nemovitosti. Následující spotřebiče jako takové mohou být okamžitě poškozeny nebo zničeny přepětím:

Počítače. Ve většině domácností je osobní počítač jedním z nejzranitelnějších, ale zároveň nejcennějších věcí. I když může počítač uložit tisíce gigabajtů fotografií, dokumentů, souborů a osobních dat, může být ve zlomku sekundy zničen přepětím, jehož poškození by mohlo postihnout některé nebo všechny hlavní součásti, jako je základní deska, monitor, pevné disky, paměťové karty a periferní zařízení.

Zábavní systémy. Dokonce i v domácnostech se skromnými prostředky lidé často utápějí malé jmění v high-tech zábavních systémech, doplněných DVD přehrávači a televizory s velkou obrazovkou. Všechny tyto peníze by mohly být během sekundy zlikvidovány přepětím, které by mohlo snadno zničit monitor a přehrávač disků, stejně jako jakékoli herní konzole nebo zvukové zařízení připojené k systému.

Kuchyňské spotřebiče. I když staré dobré kuchyňské spotřebiče postrádají umělou inteligenci počítačů a moderních zábavních zařízení, některé jsou stejně zranitelné. Konkrétně by regulátory teploty chladničky nebo sporáku mohly selhat po zásahu nežádoucího napětí.

Zdroje: Lippolis Electric

Zdroj foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.10.2024
Reklama
Reklama