Jak znovu zapnout přívod vody v domě?

Jak znovu zapnout přívod vody v domě?
Jak znovu zapnout přívod vody v domě? Ať už se vaše voda zastavila neočekávaně nebo kvůli plánovaným opravám, pravděpodobně ji budete muset znovu zapnout. Jak na to?

Zapnutí přívodních ventilů

Ve většině případů vám vodu může znovu zapnout vodárenská společnost. Pokud však chcete vodu zapnout ručně, můžete buď zapnout ventily vedle vašich spotřebičů, nebo použít hlavní uzavírací ventil vody.

Uzavírací ventil

Najděte umístění uzavíracího ventilu přívodu vody v blízkosti spotřebiče nebo zařízení. Tento ventil bude vypadat jako kolo nebo páka. Měl by být připojen k potrubí vycházejícímu ze zařízení. Kola se nazývají šoupátka, zatímco páky se nazývají kulové ventily. Některé starší domy nemusí mít přívodní uzavírací ventily pro spotřebiče a dřezy. V takovém případě budete muset zapnout vodu na hlavním ventilu.

Jak pracovat s ventilem

Otočte ventilem proti směru hodinových ručiček. Pokud se jedná o šoupátko, možná budete muset udělat 2 až 4 celé otáčky, než se zapne. Pokud se jedná o kulový ventil, otočte jej tak, aby byl rovnoběžný s trubkou.  Měli byste být schopni otáčet ventilem rukama, ale pokud je to obtížné, můžete použít klíč, který vám pomůže.

Vyvarujte se násilného otáčení ventilu

Pokud se ventil neotáčí, zavolejte instalatéra. Vynucené otočení ventilu může způsobit prasknutí nebo netěsnost potrubí. Instalatér vám bude schopen ventil opravit nebo vyměnit.

Zapnutí hlavního ventilu

Zavřete kohoutky u dřezu a dalších baterií. Můžete nechat zapnutý jeden kohoutek u dřezu, který pomůže vyrovnat tlak; Jakýkoli dřez k tomu bude fungovat. Zapněte ho naplno. V opačném případě musí být každý druhý kohoutek ve vaší domácnosti úplně vypnutý.

Najděte svůj uzavírací ventil

Většinou je ventil umístěn venku. Podívejte se ven poblíž ulice. Můžete si všimnout roštu v zemi. Pokud tento rošt zvednete, měli byste vidět otvor, kterým prochází trubka. Pokud žijete v chladnějším podnebí, může být měřič uvnitř, buď ve sklepě, technické skříni nebo v blízkosti ohřívače vody. Chcete-li rošt otevřít, můžete jednoduše sáhnout dolů a zvednout ho. Pokud je to obtížné, vložte klíč do klíčové dírky. Otočte ho a zvedněte nahoru, abyste rošt vyjmuli.

Identifikujte vodní ventil

Můžete si všimnout vodoměru nebo měřidla s jedním nebo více otočnými rukojeťmi na obou stranách. Tyto rukojeti jsou uzavírací ventily.  V novějších domech mohou být dva ventily, jeden na každé straně vodoměru. V tomto případě použijte ventil nejblíže k vašemu domu, kterým bude šoupátko (nebo ventil ve tvaru kola). Můžete to otočit ručně. Ve starších domech bude pouze 1 ventil. Bude mít vroubkovanou horní část, která je kolmá k trubce. K otočení tohoto ventilu budete potřebovat vodní klíč. Můžete jej získat v železářství.

Otočte ventilem proti směru hodinových ručiček

Začněte tím, že jej otočíte o 1/4 otáčky. Zastavte se na 20 sekund, než jej otočíte o další 1/4. To umožní, aby voda začala téct, aniž by prasklo potrubí. Vaše voda by nyní měla fungovat. Pokud je ventil ve tvaru kola, můžete jím otáčet rukama nebo klíčem. Jestliže má vroubkovaný vršek, použijte vodní klíč tak, že ho uchopíte za stranu ve tvaru písmene T. Umístěte druhou stranu na horní část zářezu a otočte. Když se ventil neotáčí, netlačte na něj silou. Místo toho zavolejte na pomoc instalatéra. Vynucené otočení ventilu může způsobit netěsnost.

Zdroj: wikiHow

Zdroj foto: Freepik,com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.08.2024
Reklama
Reklama